Dostupni linkovi

Sarajevska pedijatrija korak bliže dovršetku roditeljske kuće


Roditeljska uća u izgradnji
Roditeljska uća u izgradnji

Autor Jasmin Ibrić

Roditeljska kuća koja se gradi u krugu Pedijatrijske klinike trebala bi da olakša boravak i liječenje bolesne djece i njihovih roditelja koji ne žive u Sarajevu.

Zeničanin Fuad Halilović prije osam godina uspješno je pobijedio leukemiju, ali njegovi roditelji nisu mogli redovno biti uz njega i izlagali su se velikom trošku. Bili su primorani iznajmljivati stanove u Sarajevu kako bi bili uz njega.

“Ovaj projekat je vrlo važan za sve nas, a pogotovo za djecu koja se trenutno liječe i koja će se u budućnosti ljiečiti”, kaže osamnaestogodišnji Fuad.

Uručivanje čeka, foto: Jasmin Ibrić
Uručivanje čeka, foto: Jasmin Ibrić

Islamska Zajednica u Bosni i Hercegovini, Vakufska direkcija i Ambasada Kuvajta u petak su uručili ček u vrijednosti od 174.000 konvertibilnih maraka za nastavak gradnje prijeko potrebnog doma za djecu oboljele od raka.

Riječ je o roditeljskoj kući za djecu oboljelu od raka i njihove roditelje, koja bi trebala biti otvorena u septembru ove godine.

“Naša dječica i njihove majke s nadom gledaju u ovaj projekat koji treba da bude nešto više od kuće. Treba da bude njihov dom”, kaže Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka”.

Direktorica Pedijatrijske klinike u Sarajevu, doktorica Senka Mesihović-Dinarević, nije krila radost zbog nastavka radova, ali i početka rada na novom projektu. Riječ je o paviljonu za majke pratilje sve djece na Pedijatrijskoj klinici i buduće klinike za dječiju hirurgiju.

“Ljubav porodice prema bolesnom djetetu, ljubav ljekara prema bolesnom djetetu i šire društvene zajednice je ta koja je vodilja da se stvore optimalni uslovi za liječenje djece u BiH. Sigurna sam da će i ova zgrada doprinijeti osmijehu, osmijehu naše djece”, navodi ona.

Prošlogodišnja, prva donacija Kuvajta, u iznosu od 172.000 konvertibilnih maraka, znatno je ubrzala izgradnju roditeljske kuće.

Predstavnik Ambasde Kuvajta u BiH Mugasim Al Mugasim kaže da je narod Kuvajta spreman da podrži humanitarne projekte.

“Islamska zajednica će učiniti sve što bude mogla preko Vakufske direkcije”, objašnjava reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i naglašava da je to način da se pruži podrška djeci i njihovim porodicama u borbi s opakom bolešću.

Procjenjuje se da za završetak prijeko potrebnog doma nedostaje još 300.000 konvertibilnih maraka, ali da neće gubiti nadu u dobre ljude i njihovu suosjećajnost.

XS
SM
MD
LG