Dostupni linkovi

Ko koči saradnju u borbi protiv terorizma?


Nakon Udarne grupe, Bosna i Hercegovina je dobila i Operativnu grupu za borbu protiv terorizma, koju čine predstavnici svih policijskih tijela u BiH. To nije nova policijska agencija, ali će svi podaci u vezi sa terorizmom biti poznati operativnoj grupi, koju čine iskusni operativci. Odluka o formiranju Operativne grupe donesena još prije pet godina, ali je tek počela sa radom.

"Svi podaci u Bosni i Hercegovini u vezi sa terorizmom, trebalo bi da se slijevaju u Operativnu grupu, kako bi vršila razmjena podataka. Tako da bi sve agencije imale na vrijeme informacije za pravovremenu reakciju", objašnjava Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske

No, još uvijek je neizvjesna sudbina inicijative državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića da se formira Koordinacijsko tijelo za borbu protiv terorizma.

Mektić je ranije apelovao: "Imamo terorističke prijetnje i na globalnom i na regionalnom nivou. Zato moramo napraviti jedan mehanizam koordinacije".

Tom prijedlogu oštro se usprotivila Vlada Republike Srpske, nazivajući ga pravnim i političkim presedanom.

Vlada RS-a zahtijeva od ministara u Vijeću ministara iz ovog bh. entiteta da ne podrže pomenuti prijedlog, jer će se time, kako navode, prenijeti nadležnosti sa entiteskog na državni nivo.

"Kolega Šarović, kolega Mektić i ja, ovih šesnaest mjeseci radimo isključivo u interesu Republike Srpske. Nijedna odluka nije donesena protiv interesa RS-a i tako će ostatiti dok je Savez za promjene na vlasti", poručuje Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Dragan Mektić
Dragan Mektić

U Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) koja je dio vladajuće većine na državnom nivou, podržavaju prijedlog svog stranačkog kolege Dragana Mektića, te ne vide ništa sporno u njemu.

"Kada hoćete da pravite problem, onda tražite dlaku u jajetu i onda je sve politički problem. To može trajati sve do dok negdje ne eksplodira neka bomba i ne pogine određeni broj ljudi, a tada će da prebacuju teret odgovornosti jedni na druge", smatra Ognjen Tadić iz SDS-a.

Vijeće ministara BiH je, kao što je to učinjeno i danas, već nekoliko puta odgađalo raspravu o formiranju ovog tijela, koje bi koordiniralo rad svih sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini na suzbijanju terorizma.

Pojačane mjere sigurnusti i stopa opreza

Dosadašnja praksa pokazala je slabost sistema, a na to ukazuje činjenica da je tri puta u prošloj godini BiH bila na meti terorističkih napada.

Nespremnost organa sigurnosti životom je platio najprije policajac u Zvorniku, a potom i dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu kod Sarajeva. Treći i posljednji napad na policijsku stanicu u Zavidovićima, završio je bez žrtava, ali i počinioca. Sve se desilo, iako je u BiH postojala Udarna grupa za borbu protiv terorizma.

"Mislim da su iskustva, koja su polučena iz nekih prošlogodišnjih događaja, a koja su vezana za terorizam, bila dovoljno upotrebljiva i dovoljno upozoravajuća za bolju gotovost policijskih i obavještajnih službi da taj posao urade kako treba", kaže Hamza Višća, analitičar iz Centra za sigurnosne studije.

Predsjedavajući Udarne grupe, glavni državni tužilac Goran Salihović rekao je da su pojačane mjere sigurnosti, kao i da je povećana stopa opreza na potencijalno interesantne osobe zbog aktuelnih terorističkih napada u Evropi.

Zbog toga Hamza Višća iz Centra za sigurnosti kaže da bez obzira kako se to tijelo zvalo, važno je samo da su oni koji ga vode svjesni odgovornosti.

"Ukoliko i ovo tijelo bude radilo po principu: 'Dobro, mi ćemo i dalje sarađivati, ali ćemo čuvati i dalje informacije svako za sebe' misleći da je terorizam koji ima korijene u nečemu - manje opasan za nas, a više opasan za neke druge - onda od toga nemamo nikakve koristi. Terorizam bilo kakvih korijena je jednako opasan i osnovna riječ koja je ovdje bitna je odgovornost", zaključuje Višća.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG