Dostupni linkovi

Konzul Marković: Među žrtvama u Istanbulu nema državljana Srbije


Monitor na istanbulskom aerodromu nakon terorističkog napada
Monitor na istanbulskom aerodromu nakon terorističkog napada

Generalni konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković izjavio je za RSE da u ovom trenutku nema informacija da među 36 poginulih i više od 140 povređenih u terorističkom napadu na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu ima državljana Srbije.

Za sada se zna da se među ranjenima nalaze dvoje ukrajinskih i jedan nemački državljanin, rekao je generalni konzul.

“U komunikaciji smo, kako sa domaćim vlastima, tako i sa konzularnim korom, razmenjujemo informacije. Svi naši građani koji su koristili Istanbul kao tranzitnu destinaciju su na bezbednom, sigurni, smešteni su po hotelima, uključujući odbojkašku reprezentaciju Srbije koja je bila u tranzitu za Teheran. Tu je i teniska juniorska reprezentacija koja je trebalo jutros da krene iz Istanbula za Beograd. Oni su krenuli ka Ankari, odakle će nastaviti putovanje", naveo je konzul.

RSE: Da li su identifikovane sve žrtve i da li se sa sigurnošću može reći da među žrtvama nema građana Srbije?

Marković: To ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći, jer tih informacija zvanično nema. Evo, preko puta mene sedi koleginica koja mi potvrđuje da među žrtvama nema građana Srbije. To je najnovija vest.

RSE: Znači, imamo potvrdu da nema ni među povređenima, a ni među žrtvama građana Srbije? Da li je to konačna informacija?

Marković: Ne mogu reći da je to konačna informacija, jer ima još neidentifikovanih. Ali prema informacijama dostupnim u ovom trenutku iz call centra, iz kancelarije guvernera koga smo malopre kontaktirali, nema naših državljana među nastradalima.

RSE: Kakva je situacija na aerodoromu u Istanbulu?

Marković: Informacije su u ovom trenutku kontradiktorne. Jedni kažu da je aerodrom otvoren, drugi da je delimično otvoren. Ono što mi znamo je da je otvoren domaći terminal i da se koristi i za određene međunarodne letove. Veliki broj letova je otkazan.

Treba razumeti da je ovo aerodrom sa 350 gejtova samo u međunarodnom saobraćaju. Sinoć je 50 aviona punih putnika stajalo satima, bez mogućnosti da se putnici iskrcaju. Oko 5.000 ljudi je bilo samo u avionima. Još najmanje toliko je bilo u aerodromskoj zgradi. Trebalo je organizovati evakuaciju svih tih ljudi, uz sav haos koji vladao usled terorističkog čina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG