Dostupni linkovi

Konjic se sjeća Zuke Džumhura


Radionica u Zukinoj kući u Konjicu
Radionica u Zukinoj kući u Konjicu

Prije 94 godine u Konjicu je rođen veliki umjetnik, Zulfikar Zuko Džumhur i ovaj hodoljubac, karikaturista, putopisac, scenarista i pjesnik još živi u sjećanjima svojih sugrađana. Upravo u Zukinoj kući, koja djeluje kao depandans Zavičajnog muzeja, u srijedu je upriličena radionica za osnovce, koji će se upoznati sa Zukinim djelom. Akcenat je stavljen na karikature, po kojima je Zuko bio posebno poznat.

Godišnjica rođenja najpoznatijeg Konjičanina obilježena je radionicom za osnovce u njegovoj rodnoj kući.

Kreativnost na radionici
Kreativnost na radionici

"Mi želimo da im prikažemo lik i djelo Zulfikara Zuke Džumhura. Ono što je također bitno i nama drago, jeste da će crteži koje urade ti osnovci ostati ovdje par mjeseci. Karikatura je u fokusu isključivo iz tog razloga što je Zuko postao poznat po karikaturi", kazao je voditelj radionice, akademski grafičar Dino Džumhur.

"Radim jednu karikaturu Zuke Džumhura, portret. On je bio veliki umjetnik i drago mi je što je živio u našem gradu", rekla je jedna od učesnica ove radionice.

Konjičani o svom sugrađaninu, velikom umjetniku, kažu:

Konjičani o Zuki Džumhuru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00
Direktan link

Dino Begtašević imao je sreću i da se druži sa Zukom.

"Dječije otvoren, radoznao, stvaralački otvoren i stvaralački bivajući dijete. Te njegove osobine su me oduševljavale", navodi Begtašević.

Muhamed Krnjić
Muhamed Krnjić

"Svi Konjičani i svi oni koji budu ovdje u Konjicu, mogu posjetiti rodnu kuću Zuke Džumhura, i na taj način da se družimo, pričamo o Zuki, njegovim djelima i svemu onom što je on stvorio u svojoj obilnoj umjetničkoj karijeri", navodi Muhamer Krnjić, uposlenik Muzeja o "Danu otvorenih vrata" povodom godišnjice rođenja Zuke Džumhura.

  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG