Dostupni linkovi

Sedmi Kongres DPS-a: Reizbor Đukanovića


Milo Đukanović na kongresu
Milo Đukanović na kongresu

Očekivano, Milo Đukanović jednoglasno je reizabran za predsjednika Demokratske partije socijalista, na čijem je čelu duže od 17 godina. Za zamjenika predsjednika DPS-a sa jednim glasom protiv izabran je Duško Marković, dok je Svetozar Marović jednoglasno izabran za predsjednika Političkog savjeta partije. U radu sedmog Kongresa DPS-a koji je u subotu održan učestvovala su 442 delegata.

Đukanović je nakon Kongresa rekao da će sadašnja vladajuća koalicija nastaviti da funkcioniše do kraja ove godine.

"Tokom naredne godine odredićemo kad će biti izbori pa ćemo tada odlučiti kako ćemo nastupiti. DPS je spreman da na izbore izađe samostalno i da dokaže da smo najjača partija", istakao je Đukanović.

Ova poruka je na fonu Đukanovićeve poruke Socijaldemokratskoj partiji sa svečanog dijela Kongresa,koji je koalicionom partneru poručio da se mora prekinuti praksa da poslanici jedne partije iz vladajuće koalicije glasaju protiv ministara iz svoje partije.

"Svjedoci smo gotovo kontinuirane prakse u kojoj se uspostavlja nova parlamentarna većina bez legitimiteta dobijenog od građana na izborima 2012. godine. Time je izvršna vlast dovedena u poziciju de facto manjinske vlade. Naime, prvi je put da koalicija koja je osvojila jasnu izbornu većinu, i koja je i dalje u punom sastavu u Vladi, naspram sebe ima drugu nelegitimnu parlamentarnu većinu, zahvaljujući okolnosti da poslanici jedne od partija vladajuće koalicije glasaju protiv ministara iz svoje partije koji i dalje čine Vladu. Takvu praksu moramo što prije napustiti, ako ne drugačije, a ono na sljedećim parlamentarnim izborima", rekao je Đukanović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, je kao gost na Kongresu koalicionog partnera, poželio uspješan rad Kongresu DPS-a, poželio im da glasaju mudro i hrabro i ukazao da je koalicija DPS-SDP pokazala državnu zrelost.

"Kongresi su uvijek prilika da vidimo gdje smo bili jaki i slabi. Naših 18 godina su izazov i za budućih 18 godina. Pokazali smo državnu zrelost", istakao je on.

Gosti na Kongresa DPS-a bili su, između ostalih, predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko, ambasador Mađarske Kristijan Poša, ministar pravde u Vladi Srbije Nikola Selaković, predsjednik Liberalne demokratske partije Čeda Jovanović, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, predsjednik Socijalističke internacionale Luis Ajala, te ambasadori zemalja u Crnoj Gori, predstavnici političkih partija iz Crne Gore i regiona, predstavnici međunarodnih organizacija.

XS
SM
MD
LG