Dostupni linkovi

Konferencija za mir u Sarajevu: Trebamo prevazići razlike


Sa jedne od panel-diskusija u Sarajevu, 10. septembar 2012.
Sa jedne od panel-diskusija u Sarajevu, 10. septembar 2012.
Sarajevo je domaćin 26. međunarodnog susreta za mir, koji se održava pod motom „Naša je budućnost živjeti zajedno – Religije i kulture u dijalogu“. Oko stotinu vjerskih poglavara svih konfesija, brojni kulturni radnici i politički dužnosnici iz preko 60 zemalja, razgovaraju o izgradnji povjerenja i jačanju suživota u zemljama Jugoistočne Evrope.

Amra Dorjbayar živi u Belgiji. Ovaj student, koji je porijeklom iz Mongolije, član je Zajednice sv. Egidia (The Community of Sant'Egidio). On kaže da je vrijeme globalizacije dovelo do krize u politici i ekonomiji, ali i do krize duha. Stoga je neophodno govoriti o značaju religije za savremeno društvo.

„Smatram da se vodimo pogrešnom mišlju - vjerujemo da smo individualci i da se jedino trebamo brinuti o sebi samima. Upravo je zbog te ideologije svijet u krizi. Poruka koju ćemo poslati sa ovog susreta u Sarajevu jeste da se trebamo brinuti o stanju našeg duha, a ne da uočavamo razlike. Međusobno se trebamo smatrati braćom i sestrama, odnosno članovima globalne familije. Drago mi je što se Međunarodna konferencija za mir održava upravo ovdje, 17 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini“, poručio je Dorjbayar.
Amra Dorjbayar
Amra Dorjbayar

Rodom iz Ruande sa trenutnom adresom u Belgiji Patrick Miruho također je aktivista Zajednice sv. Egidija. Rad u ovoj organizaciji omogućio mu je da putuje svijetom i upoznaje različite kulture i tradicije.

„Ovo je moj drugi dolazak u Sarajevo. Drago mi je što ovoga puta zaista vidim različite religije na jednom mjestu. Svi žive ovdje. To je lijep prizor. Već smo posjetili sve važnije bogomolje ovoga grada. Džamija, katedrala, pravoslavna crkva i sinagoga stoje u blizini jedna pored druge. To je izvanredan primjer kakav bi svijet trebao biti“, ističe on.

Megumi Wada je članica svjetske konferencije „Religije za mir“ iz Japana. Za RSE kaže:

„Nakon sinoćnjeg otvaranja Međunarodne konferencije za mir bila sam posebno nadahnuta jer sam vidjela različite religijske poglavare na jednom mjestu. Kada sam u Sarajevo dolazila 1996. i 1997. godine takav prizor bio je jednostavno nemoguć. Smatram da ova međunarodna konferencija u Sarajevu pruža veliku šansu za susret bitnih ljudi. Također, pruža mogućnost da se upozna historija i naročito religijska raznovrsnost u Evropi.“

Izgraditi mir i dijalog

Italijanka Sara Lago je višegodišnja volonterka Zajednice sv. Egidija. Ona svake godine pomaže u organizovanju Međunarodne konferencije za mir, pa tako i ovogodišnje u Sarajevu. Bez obzira gdje se priređuju, kaže Sara, susreti su jedinstvena prilika da se ljudi upoznaju i diskutuju o brojnim pitanjima.

„Izgraditi dijalog i mir u Sarajevu znači izgraditi dijalog i mir u cijeloj Evropi. Smatramo da je ovaj bh. grad važan dio Evrope“, kazala je Lago.

Rodom sa Šri Lanke, Thero Gnanarama je predsjednik Budističkog univerziteta u Singapuru. Tokom dvadesetogodišnjeg rada u pedagogiji upoznao je mnoge studente, a naročito kineske i indijske budiste. Upoređujući današnji odnos društva prema religiji i onaj nekadašnji, Gnanarama uočava razlike:

„Brojne nam životne izazove donosi savremeno društvo. Ozbiljnije trebamo pristupiti tom problemu. Danas je teško biti religiozan čovjek, pogotovo mladi. Više ih interesuje zabava i novi tehnološki aparati, a manje vjera. Trebamo pronaći načine kako da čovjeka vratimo na pravi put. Ako to ne učinimo sada, ne znam kakva nas budućnost čeka.“

„Ljubav prema siromašnima“, „Molitva i mir“, „Pluralizam u budućnosti Arapskog proljeća“, neke su teme panel-diskusija koje su se odvijale prvog dana Međunarodnog susreta za mir, čiji je domaćin Sarajevo.

Susret, koji čini serija od 30 panela, biće okončan u utorak molitvama za mir na više lokacija u skladu s različitim vjerskim tradicijama, procesijom mira, te završnom ceremonijom u Domu oružanih snaga BiH na kojoj će biti upriličeno čitanje i potpisivanje dokumenta “Apel za mir Sarajevo 2012.“

U organizaciji ovog događaja učestvovali su i Islamska zajednica u BiH, Srpska pravoslavna crkva, Vrhbosanska nadbiskupija i Jevrejska zajednica u BiH. Inače, tradicionalni svjetski susret za mir već 25 godina organizuje Zajednica sv. Egidija na tragu Duha Asiza, a ugostili su ga mnogi evropski gradovi i američki Vašington.
XS
SM
MD
LG