Dostupni linkovi

Konačna presuda Perišiću krajem mjeseca


Momčilo Perišić u sudnici, 2012.
Momčilo Perišić u sudnici, 2012.
Žalbeno vijeće Haškog suda zakazalo je izricanje drugostupanjske presude generalu Momčilu Perišiću za 28.veljače ove godine.

Podsjetimo, Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije osuđen je u prvostupanjskog presudi Haškog suda na 27 godina zatvora. Osuđen je po 12 točaka optužnice zbog pomaganja u ratnim zločinima koje su počinili oficiri Vojske Jugoslavije ratujući u srpskoj vojsci Krajine u Hrvatskoj, te Vojsci Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Proglašen je krivim za doprinos u počinjenju zločina tijekom opsade Sarajeva, tijekom zauzimanja Srebrenice 1995., te tijekom raketnog napada na Zagreb iste godine.
Oslobođen je jedino po zadnjoj, 13. točki optužnice, odnosno od odgovornosti da kazni počinioce pokolja u Srebrenici - jer je većina sudaca u vijeću zaključila da Perišić nad zapovjednikom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem nije imao efektivnu kontrolu.

Ipak napomenuto je da je prema nalazu većine sudaca, Perišić bio svjestan kako je Vojska Republike Srpske sklona napadati civile puno prije napada na Srebrenicu. Bez obzira na to optuženi ju je nastavio pomagati financijski u plaćama, te logistički u naoružanju i mjesecima nakon zločina koji se dogodio.

Iako ga je sudsko vijeće oslobodilo zadnje, trinaeste točke optužnice za propust kažnjavanja oficira za pokolj u Srebrenici, zaključivši da nad Mladićem nije imao efektivnu kontrolu, većina sudaca je Perišića proglasila krivim za nekažnjavanje zločina oficira srpske vojske Krajine zbog raketiranja Zagreba.

Tijekom žalbene rasprave Perišić je istaknuo kako je legitimno davati pomoć u ratu „što i danas rade zapadne zemlje bez sankcija“, odbijajući pri tom zapovjednu odgovornost za zločine srpskih snaga u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

„Nikad se nije dogodilo da se načelnik jednog generalštaba osudi za zločine koje su počinili pripadnici drugih vojsci na području drugih država“, obratio se na kraju argumentacije obrane sucima optuženi Perišić, naglašavajući da je branio svoj narod i državu časno, od uvlačenja u rat.

(VIDEO: Presuda Perišiću iz 2011. godine)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG