Dostupni linkovi

Kome idu na ruku reforme nakon NATO pozivnice?


Zastave NATO-a i Crne Gore na zgradi Skupštine Crne Gore, 2. decembar 2015.
Zastave NATO-a i Crne Gore na zgradi Skupštine Crne Gore, 2. decembar 2015.

Da li Crnu Goru nakon dobijanja pozivnice za NATO očekuje zahtjevniji period reformi i kome će to ići na ruku?

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na dan upućivanja pozivnice Crnoj Gori potcrtao da to nije kraj puta. On je odao priznanje i konstatovao velike pomake, ali je istovremeno naglasio da se u narednom periodu očekuje da država nastavi sa reformama u oblasti vladavine prava i borbi protiv korupcije.

I iz izjava predstavnika drugih centara koji će cijeniti crnogorski napredak na euroatlantskom putu jasno je da će se insistirati na mjerljivim rezultatima. Tako je njemačka ambasadorka Gudrun Štajnaker nedavno kazala da Berlin od Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije konačno očekuje pravosnažne presude, kao i da se pred sudom nađu krupne ribe. I ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije pohvalila veliki napredak Crne Gore, ali i dodala da "mnogo više može i mora da se učini“.

I ovogodišnji izvještaj Evropskog parlamenta je, po ocjeni analitičara, strožiji i kritičniji nego do sada. Sa te adrese je analiziran crnogorski napredak u euroatlantskim integracijama, a akcenat je stavljen na jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, ali i izražena zabrinutost zbog polarizovane političke klime i odustva povjerenja u izborni ambijent.

Da podsjetimo, i njemačka ambasadorka Gudrun Štajnaker je nakon dobijanja pozivnice kazala da se sada od Crne Gore "očekuje da sljedeći izbori budu "zaista slobodni i fer".

I parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje je donio zaključke na tom fonu. Izražava se očekivanje da će pravosudni epilog afere "Snimak", koja je uzdrmala povjerenje u izborni ambijent, biti poznat prije narednih izbora.

Lider građanskog pokreta URA Žarko Rakčević za naš radio kaže da se u NATO ne prima jedna partija ili njen lider, već da u taj klub ulaze društvo i država. On smatra da se prilikom odluke o pozivnici Crnoj Gori zbog geostrateške pozicije gledalo kroz prste.

„Mislim da će se u narednom periodu sve više isticati potreba ostvarivanja mjerljivih rezultata u vladavini prava. Tražiće se pravosnažne presude u procesu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nažalost po demokratske kapacitete Crne Gore, ako želimo realno da vidimo našu poziciju i potencijale, u procesu demokratizacije i oslobađanja društva, koje doživljavam kao zarobljeno, ogroman doprinos su u proteklim godinama imali zahtjevi i preporuke iz Evropske unije i Vašingotna. Ono što je važno je da u Crnoj Gori mora postojati većinska volja za članstvo u klubu i moramo dijeliti dominantne vrijednosti država članica Alijanse“, komentariše Rakčević.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Goran Tuponja kaže da je iza Crne Gore veoma bitan period, ali smatra da je još važniji period pred nama.

„To što smo dobili pozivnicu je samo jedna međukorak do cilja, a cilj jeste punopravno članstvo Crne Gore u NATO savezu. Zapravo, ta pozivnica ne smije biti povod za opuštanje nego, naprotiv, podsticaj za cijelo društvo. Mora uslijediti snažnija demokratizacija cijelog društva, odlučna borba protiv kriminala i korupcije, jačanje vladavine prava. To sve moramo da radimo ne samo zbog ispunjavanja kriterijuma koji stižu iz EU i NATO, nego zbog nas samih, jer smo mi tu prioritetni i naša potreba da živimo u demokratskijoj sredini“, konstatuje Tuponja.

Žarko Rakčević kaže da se vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) ususret izborima i zahtjevnoj fazi euroatlantskih integracija, kao što je to činila i do sada, želi predstaviti kao jedini garant mira, stabilnosti i zapadnog kursa. Rakčević kaže da ima okolnosti koje idu na ruku takvoj politici DPS-a koja je, prema njegovim riječima, farsična.

„To, normalno, nije tačno. Naprotiv, ponašanje i činjenje Demokratske partije socijalista je vrlo često upravo najveći problem uspostavljanja pravne države i oporavka Crne Gore. Pod broj dva, u Crnoj Gori mora postojati jasna, vidljiva, kredibilna alternativa koja nije antizapadno orjentisana, koja neće mijenjati spoljnopolitičke prioritete Crne Gore. Apsurno je očekivati da će 28 članica NATO-a i ukupno taj klub razumjeti i podržati pormjene koje bi dolazile sa antizapadnih i radikalnih anti NATO pozicija. Jasno da je najveći dio tih država članica NATO-a i dio Evropske unije. Nije sporno nečije demokratsko pravo da bude protiv članstva Crne Gore u NATO alijansi. Ali je radikalizacija, ikonografija, poruke sa tih anti NATO skupova, po mom viđenju, najveći i najpoželniji dar za vlast DPS-a i Mila Đukanovića“, navodi Rakčević.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG