Dostupni linkovi

Koliko Srbiju košta Jeremićevo predsedavanje UN skupštinom


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Čovek koga, prema američkim diplomatskim beleškama sa Vikiliksa, prati i imidž da “nije moderno lice Beograda“ mogao bi Srbiju da košta oko 7 miliona dolara. To je sramotno, kažu njegove pojedine stranačke kolege na informacije da je tehnička vlada toliko namenila za Jeremićevo jednogodišnje predsedavanje Generalnom skupštinom UN-a. U međuvremenu iz njegovog kabineta poručuju da troškovi predsedavanja u UN još nisu definisani.

Za razliku od njegovih stranačkih kolega koji će, kako sada stvari stoje, morati da se presele u opoziciju dosadašnji šef srpske diplomatije Vuk Jeremić nema razloga za brigu. On već pakuje kofere za Njujork a euforija ga ne napušta od trenutka izbora za predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN.

“Srbija je mala zemlja u razvoju izvan političkih i vojnih organizacija i velika nam je čast da nam je ukazano poverenje država celog sveta da predstavljamo politiku Ujedinjenih nacija. Ovaj izbor prvenstveno smatram priznanjem građanima Srbije”, rekao je tada Jeremić.

Međutim, i oni koji su u trenutku ovog Jeremićevog obraćanja sa govornice Skupštine UN delili njegovu euforiju danas znaju da će im za to priznanje sveta stići i račun i to poveliki naročito za zemlju kojoj prema drmatičnom upozorenju Fiskalnog saveta preti kriza javnog duga.

U Jeremićevom kabinetu tvrde da konačan budžet za funkcionisanje kancelarija u Njujorku i Beogradu treba da odredi tek buduća vlada, te da će budžetom za 2013. biti određeno koliko će gradjane koštati nova funkcija Vuka Jeremića.

To je usledilo kao odgovor na pisanje medija da predračun predstavljen tehničkoj vladi iznosi sedam miliona dolara, ali i reakciju Jeremićevog partijskog kolege i zamenika predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa koji je rekao da je ta cifra sramotna tražeći da vlada takvu odluku poništi.

Generalna skupština UN-a
Generalna skupština UN-a
Kako je tehnički premijer Mirko Cvetković izbegao susret sa novinarima pitali smo Dušana Bajatovića, jednog od funkcionera Socijalističke partije Srbije, dosadašnje članice vlade, o novcu koji ta ista vlada planira za Jeremićevo predsedavanje Skupštinom UN-a. Ta suma je svakako velika, kaže Bajatović.

„Ja ne znam šta sve Vuk Jeremić treba da obavlja, koji je kapacitet tih poslova i koliki će biti stepen korisnosti za Srbiju, ali mi cifra sama po sebi deluje velika“, rekao je Bajatović za RSE.

Na pitanje da li takvu odluku treba povući Bajatović kaže da to vlada treba da stavi na dnevni red.

“Neka se preispitaju troškovi, pa ako su veliki neka se smanje. To bi bilo logično, zar ne?”, odgovara Bajatović.

Najskuplja srpska reč

Dok bračni par Jeremić puni stranice tabloida svojim planovima o jednogodišnjem boravku u Njujorku Đilas poručuje da u zemlji nema dovoljno za najugroženije.

“Siguran sam da funkciju na koju je izabran Jeremić može da obavlja i sa mesečno manjom platom od one koju je on sebi odredio i da može da se živi u stanu znatno skromnijem od planiranog, koji košta 15.000 dolara mesečno”, rekao je Đilas.

Seška Stanojlović
Seška Stanojlović
Finansiranje Jeremićevog boravka u Njujorku nije prva takva priča koja je uzburkala javnost. Upravo podsećajući na to spoljno politički komentator Seška Stanojlović kaže da takve stvari svedoče o neprimerenoj bahatosti pojedinih predstavnika političke klase u Srbiji.

“Tu sumnjičavost u javnosti pojačava činjenica da je inače Ministarstvo spoljnih poslova bilo već na tapetu zbog velikih izdvajanja. Poznata je ona afera sa stanom u Parizu za Zoricu Tomić i to je koliko znam takođe odgovornost ministra Jeremića. Ta priča nikad nije dovedena do kraja, odnosno mislim da je sve ostalo onako kako je i bilo, iako je postojala velika kritika javnosti. Drugi problem je činjenica da mi do takvih podataka dolazimo tek kada dođe do unutrašnjih neporazuma među političkim partnerima”, kaže Stanojlović.

Funkcija predsedavajućeg Skupštinom UN-a je prvenstveno protokolarna, ali Jeremićeve ambicije od tog mandata nisu male.

“Predsedavanje Srbije, predsedavanje celim svetom za tih godinu dana i želimo da učinimo da nas svet u tih godinu dana zapamti. Zapamti po dobrom upravljanju UN, zapamti po dobrom razumevanju svačijih problema, zapamti po efikasnom sprovođenju agendi UN”, poručio je Jeremić ovih dana.

Da li će Srbiju više koštati Jeremićevo predsedavanje Skupštinom UN-a nego što će od toga imati koristi.

“Kada bih bila cinična mogla bih da kažem, s obzirom da je Vuk Jeremić na mestu šefa diplomatije vreme uglavnom trošio na blokiranje nezavisnosti Kosova, da je Kosovo najskuplja srpska reč”, kaže Seška Stanojlović.

Prema sopstvenom priznanju za pet godina mandata Jeremić je ¾ tog vremena proveo na putu po inostranstvu.
XS
SM
MD
LG