Dostupni linkovi

Koenders: Evropska unija očekuje pomake od BiH


Bert Koenders
Bert Koenders

Ukoliko Bosna i Hercegovina podnese aplikaciju za članstvo u EU, ona će biti odmah proslijeđena Vijeću Evrope na razmatranje, izjavio je šef holandske diplomatije Bert Koenders u Vanjskopolitičkim odboru Evropskog parlamenta.

Koenders je u četvrtak izložio prioritete Holandije, koja od 1. januara predsjedava EU. Među prioritetima je i daljnji proces proširenja zemljama Zapadnog Balkana.

"Svjedoci smo velikog zamaha u procesu proširenja. U tom kontekstu Bosna i Hercegovina je zanimljiva, ne samo zbog proširenja nego i zbog migracija u regiji", potvrdio je u obraćanju Koenders.

"Što se tiče Bosne i Hercegovine - još uvijek smo u početnoj fazi, ali smo svjedoci brojnih pozitivnih koraka u posljednje vrijeme. U julu smo usvojili reformski program za BiH, a u decembru smo održali prvo Vijeće o stabilizaciji i pridruživanju. Međutim, državne institucije u BiH ostaju u veoma krhkom stanju, a dokaz su pripreme referenduma u RS o državnim pravosudnim institucijama", konstatovao je Bert Koenders.

Igor Crnadak u Londonu

Igor Crnadak
Igor Crnadak

"Ja sam iskoristio priliku da još jednom afirmišem poznat stav: da reforme i evropski put Bosne i Hercegovine ne mogu uspjeti ako ne bude svako radio svoj posao, odnosno, da uloga Republike Srpske i Federacije BiH, dakle entiteta, mora biti vrlo precizno definisana i ne smije biti zanemarena.

Tokom naših evropskih integracije ne dolazi u obzir nikakvo slabljenje entiteta, nikakvo razvlašćivanje. Svi oni koji o tome govore, posebno u posljednje vrijeme, rade sa ciljem da naprave neku vrstu nemira", rekao je u Londonu Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Šef holandske diplomatije kazao je, pak, da za vrijeme predsjedavanja njegove zemlje Evropskom unijom ne žele izvoziti stabilnosti, niti uvoziti nestabilnost.

Članovi vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, kroz više pitanja, tražili su konkretan odgovor o sudbini aplikacije BIH za članstvo u Evropskoj uniji. To je zanimalo i Dubravku Šuicu iz Hrvatske.

"Treba razumjeti delikatnu i geostratešku situaciju ove zemlje. Smatrama da jedan od proriteta nizozemskog predsjedavanja EU treba biti prihvaćanje aplikacije BiH, da pokažemo da zaista želimo evropski put BiH", ističe Šuica.

U svom odgovoru holandski šef diplomatije Bert Koenders napominje da je upoznat sa napisima iz bh. medija o namjeri da se u januaru podnese aplikacija za članstvo.

Dodaje da su ga bh. zvaničnici takođe tim povodom kontaktirali ove sedmice. Koertens prenosi i da je upoznat sa odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Ako bh. vlast zaista odluči da aplicira za članstvo, mi ćemo, naravno, aplikaciju primiti i proslijediti Vijeću Evrope na razmatranje. Mislim da trebamo imati pomake u BiH. Postoje veome bliski odnosi između moje zemlje i BiH, ali, očito je da je na Vijeću da odluči da li su uslovi za kredibilnu aplikaciju ispunjeni, kao i da se traži od Komisije mišljenje o aplikaciji. Ključno je da bh. vlasti pokažu da su napravili napredak u ispunjavanju reformske agende. Ovo je, takođe, zaključak i Vijeća Evrope, usvojen u decembru 2015. godine", poručio je Koertens.

XS
SM
MD
LG