Dostupni linkovi

Tko je ubio Klicu?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zagrebačka policija intenzivno radi na rasvjetljavanju okolnosti ubojstva Vinka Žuljevića Klice, nekadašnjeg bliskog suradnika zapovjednika Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute, kojeg su mediji povezivali sa nizom kriminalnih aktivnosti – od iznuda do šverca narkoticima i preprodaje oružja. Ubojstvo je obavljeno profesionalno, a policija dopušta mogućnost da su egzekutori dovedeni iz inozemstva.

Bar je deset ljudi – prema policijskoj procjeni – sudjelovalo u ubojstvu Vinka Žuljevića Klice, koji je prema medijskim napisima bio visoko rangiran u zagrebačkom krim-miljeu, i kontrolirao istočno zagrebačko prigradsko naselje Sesvete. Iako su pred nekoliko mjeseci u istočnoj Češkoj misteriozno nestala dvojica njegovih najbližih suradnika, Žuljević Klica nije uveo dodatne mjere opreza. Nakon jutarnje mise u Sesvetama sam je sjeo u automobil i krenuo kući. Presreli su ga drugi automobil i motocikl, i minutu kasnije on je ležao na cesti izrešetan mecima iz automatskog oružja. Automobil iz pljačke nađen je nešto kasnije – zapaljen.

Žuljević Klica rođen je u Uskoplju pored Bugojna u Bosni i Hercegovini. U ratu u BiH napreduje do čina pukovnika HVO-a. Mediji javljaju da je bio pod istragom za ratni zločin nad bošnjačkim civilima u Bugojnu god. 1993, ali nije se maklo dalje od istrage. Po završetku rata prelazi u Hrvatsku. Izvještaj hrvatske tajne službe iz god.1998 opisuje njegovu djelatnost. Urednik tjednika „Nacional“ Berislav Jelinić.

U tom izvješću piše da se bavio kamatarenjem, iznudama, zastrašivanjem, prodajom oružja i droge i drugim kojekakvim spornim aktivnostima.“

Četiri godine kasnije Žuljević Klica ubija vjerojatnog glavnog dobavljača informacija za to izvješće, vojnog obavještajca Veselina Marinova, koji je jedno vrijeme prikupljao podatke i kao tjelohranitelj Mladena Naletilića Tute, Klicinog ratnog zapovjednika i poslijeratnog poslovnog partnera. Klica je oslobođen jer je sud ustvrdio da se radilo o samoobrani.

Marinov je u trenutku likvidacije klečao, i dobio je tri metka u glavu. To je po meni jedna prilično živopisna definicija samoobrane. I nakon što je gospodin Žuljević de facto 'očišćen' , otvoren je put za njegovu transformaciju u jednog mirnog i samozatajnog poduzetnika koji je sve više širio svoje poslovne aktivnosti, a po svemu sudeći nastavio je sa jednim spletom aktivnosti kakve su opisane u tom špijunskom izvještaju, koje su vrlo vjerojatno i dovele do njegove tragične pogibije.“

Prema medijskim napisima, nisu mu bili strani ni poslovi sa osiguranjem, a pisalo se i da je angažiran na opskrbi nekih srednjodalmatinskih otoka narkoticima u turističkoj sezoni. Poslovi Žuljevića Klice prostirali su se i preko granica Hrvatske, pa je moguće da su ne samo izvršitelji, nego i naručitelji njegovog ubojstva iz neke od susjednih zemalja. Hrvatska policija uspostavila je suradnju sa susjedima.

Ana Raić Knežević
Ana Raić Knežević

Poznavatelji problematike priznaju kako nisu vjerovali da će se ovakvi krvavi obračuni – kakvih se svi sa nelagodom sjećaju iz devedesetih godina - vratiti na zagrebački asfalt, pa makar u prigradska naselja. „Moderni se mafijaši ne obračunavaju više noževima, mecima ili zoljama,“ kaže donedavna dugogodišnja predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja Ana Raić Knežević.

„Oni se sada obračunavaju odmjeravajući svoje moći u državnim, sudskim ili zagrebačkim gradskim institucijama. Mjere svoju snagu tko će uspjeti brže,lakše, bolje, jednostavnije i možda za manje novce realizirati svoje ideje i planove, tko će tamo zaposliti više svojih ljudi, tko će 'okrenuti' više novaca na zamjeni zemljišta, i zato je ovo na neki način iznenađujuće. Ja vjerujem da će ovaj slučaj biti riješen, iako smo svjedoci da gotovo 90 posto takvih obračuna i likvidacija još od devedesetih nije nikada riješen.“

XS
SM
MD
LG