Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv Fahrudina Radončića


Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Tužilaštvo BiH je danas podiglo optužnicu protiv lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta i protiv funkcionera SBB-a Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, kao i protiv Zijada Hadžijahića, službenika u američkoj ambasadi u Sarajevu.

Optužnicu je podigao Božo Mihajlović, zamenik glavnog tužioca i šef Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Radončić je optužen da je organizator grupe koja je od 14. decembra 2015. godine do 12. januara 2016. godine počinila više krivičnih dela - udrživanje radi činjenja krivičnih dela, ometanje rada pravosudja i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Tužilaštvo BiH tereti Radončića da je naredio da se izvrši pritisak na svedokinju u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele Azru Sarić, kako bi dala iskaz u postupku protiv Nasera Keljmendija kojim ga ne bi inkriminisala u ovom slučaju.

Navode iz optužnice i krivicu navedenih osoba, kako stoji u saopštenju, tužilac će dokazivati saslušanjem 27 svedoka, nalazima četiri stručna veštaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza.

Svi optuženi terete se za ometanje rada pravosudnih organa u slučaju "Keljmendi", koji se vodi pred sudom u Prištini.

Takodje se terete da su "trgovali uticajem" kako bi Nermana Hadžijahić, supruga službenika američke ambasade Zijada Hadžijahića, kao kadar SBB-a bila imenovana za ambasadorku BiH u Sloveniji, a da će zauzvrat njen suprug "srediti" da Tužilaštvo BiH obustavi istragu protiv Fahrudina Radončića.

XS
SM
MD
LG