Dostupni linkovi

Ko i zbog čega istjeruje pacijente iz Opšte bolnice?


Opšta bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš"
Opšta bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Priča o spajanju Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo u posljednje vrijeme plijeni pažnju javnosti, kako zdravstvenih radnika, tako i pacijenata. Početkom decembra, pomalo istiha, formirana je radna grupa, koja bi trebala uraditi studiju opravdanosti spajanje ove dvije bolnice u Sarajevu. Dok u resornom ministarstvu tvrde da je to dio reforme i racionalizacija troškova, jer je zdravstvo na ivici kolapsa, ljekari, pa i građani Sarajeva smatraju da je to udar na kvalitetno liječenje.

Pacijentica, koja se dvanaest godina zbog problema štitne žljezde liječila u Opštoj bolnici „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“, danas je iz ove bolnice izašla razočarana, jer joj je medicinsko osoblje za sljedeću kontrolu reklo: „Da neće biti u junu mjesecu kada moram na kontrolu i da će tada biti u Kliničkom centru".

"Upravo sada razmišljam kako sam razočarana i da ću morati sa kraja na kraj grada ići zbog neke gluposti. I sve to, zbog čega? Da li zbog toga da bi tu bila neka mondenska klinika i to za neke koji imaju novac. Za nas koji smo srednja klasa, šta ćemo mi“, pita se jedna Sarajka.

O ovome se do sada samo govorkalo, jer je javnosti bila poznata tek informacija da je formirana radna grupa koja radi na reformi zdravstva.

Najveću pažnju, ipak, dobila je najava spajanja Opšte bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, nekada poznate kao Vojna bolnica, i Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, odnosno bolnice Koševo.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj za RSE kaže da je rano o ovome govoriti, dok ne bude gotova studija o finansijskoj isplativosti. A konkretno, kaže Ademaj, žele se racinalizirati troškovi, jer je zdravstvo na ivici finansijkog kraha.

Zilha Ademaj
Zilha Ademaj

„Imate kontra argumentaciju od drugih ljudi - zašto zdravstvene kapacitete napuštati, u njih se puno ulagalo, to su namjenski kapaciteti, oni ne mogu služiti drugoj svrsi. Ja u to neću da ulazim. Ja samo gledam sa svog ekonomskog aspekta i sa aspekta dostupnosti zdravstvene zaštite pacijentima. Mi smo dovedeni u situaciju da naši pacijenti nemaju niti kvalitetnu, niti blagovremenu zdravstvenu zaštitu, a do toga smo se doveli zbog ekonomskih razloga“, pojašnjava ministrica Ademaj.

Ademaj tvrdi da Kanton Sarajevo ima viška kapaciteta, te dodaje:

„Bilo bi poželjno kada bi se sve skoncentriralo na lokalitet Koševo u Klinički centar. On je projektovan tako da osigura visokodiferenciranu zdravstvenu zaštitu za područje cijele Bosne i Hercegovine. Mi nakon rata imamo dva entiteta- Republika Srpska ima svoj klinički centar, a u Federaciji imamo tri klinička centra. Tako Klinički centar u Sarajevu, koji je projektovan za cijelu Bosnu i Hercegovinu, je namijenjen samo za područje Kantona Sarajevo.“

Prenos vlasništva

Ipak, Bosna i Hercegovina je zemlja koja prema evropskim standardima ima najmanje bolnica, ali i bolničkih doktora. Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo, koji ima 51 godinu iskustva u organizacija zdravstva,objašnjava:

„Ja sam vrlo zabrinut. Ne bih da građani izgube onakvu Opštu bolnicu, a treba Klinički centar da se završi i dobije svoju konačnu formu, da se poruše austrijske zgrade kako bi bio pristojan objekat. Na kraju krajeva, ona može biti u sastavu Kliničkog centra, ali se ne mora seliti“, kaže Kulenović.

(Propadanje Kliničkog centra Sarajevo, RSE/Foto: Ivana Bilić)


Prema nezvaničnim informacijama, Opšta bolnica bi se preselila u prostorije DIP-a (Dijagnostika i poliklinika) Univerzitetskog Kliničkog centra u Sarajevu gdje ima neiskorištenih prostorija. Ali, još nije poznata sudbina zgrade i zemljišta Opšte bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš koja se nalazi u centru Sarajeva. Nezvanične, ali najprisutnije su informacije da bi zgradu preuzela Vlada Federacije BiH, koja je sada podstanar u zgradi Socijaldemokratske partije (SDP), ali i da bi zgrada mogla biti pretvorena u privatnu polikliniku.

„Gluho bilo da se u tu zgradu preseli vlada ili neki činovnici, kako kažu, meni je od toga loše. Sramota je istjerati pacijente i prostorije koje su prilagođene bolnici da bi tu ušli činovnici i političari, i da se ulože milioni da se ona restauira, to je previše i za ovu Bosnu i Hercegovinu“, objasnio je Kulenović.

Opet, Muharem Cero, stručnjak za pitanje državne imovine, podsjeća da je bivša Vojna, a sada Opšta bolnica bila vlasništvo SFRJ koja je prešla u vlasništvo BiH kroz proces sukcesije.

„Bojim se da se ne radi o nečemu drugom, da se ne radi o prenosu vlasništva. Ukoliko imamo nagovještaj prava korištenja, to ne bi bio neki veliki problem u postupku donošenja zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom. Naime, postojeće pravno stanje je faktički imovinu države zaledilo u stanju u kojem se ona nalazila prije donošenja Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom. Ima nagovještaja, sa dozom lične rezerve, da se ovdje ne radi o prenošenju prava korištenja, nego da se ide i korak dalje, odnosno da se bez donošenja Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, na šta je obavezuje i sam zakon, ali i presuda Ustavnog suda u predmetu osporavanja zakona o državnoj imovini Republike Srpske, obavezuje Parlament BiH, kao jedini titular državne imovine, na donošenje zakona o upravljanju i raspolaganju državne imovine kojeg mi, nažalost, nemamo“, konstatuje Cero.

Anketirani građani Sarajeva ovako komentarišu cijeli slučaj:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG