Dostupni linkovi

Ko će da ispita moguće veze ministra Ivanovića sa Šarićem?


Ministar Petar Ivanović
Ministar Petar Ivanović
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora prethodnih dana objavila je dokumentaciju na osnovu koje izražava sumnja o postojanju veza ministra Petra Ivanovića sa Darkom Šarićem kome se sudi za krijumčarenje narkotika. Između ostalog, radi se o optužbi da je ministar Ivanović navodno putovao 2009. godine za Pariz i Ženevu o trošku Šarićevog klana, što je ministar demantovao. Kako se već desetak dana tužilaštvo ne oglašava, postavlja se pitanje da li odbori za bezbjednost i pravosuđe mogu otvoriti slučaj i utvrditi istinu?

U saopštenju dostavljenom medijima ministar poljoprivrede Petar Ivanović je demantovao da je 2009 godine putovao za Pariz i Ženevu o trošku narko bosa Darka Šarića.

Ovu optužbu je iznio istraživački centar MANS-a na osnovu dokumenta, odnosno avio listinga, koji pokazuje da su 17. novembra 2009. godine kupljene dvije avio karte za putovanje na relaciji Podgorica-Pariz-Ženeva-Podgorica na ime ministra Ivanovića i Jovice Lončara, koji je u Crnoj Gori optužen za pranje Šarićevog novca, te da brojevi karata pokazuju da su oni putovali zajedno.

MANS navodi da je avio listing dio dokumentacije koji je zaplijenjen u Beogradu u jednoj turističkoj agenciji u okviru istrage protiv Darka Šarića.

Ministar Ivanović je, odbacujući ove navode, rekao da je njegova karta za Pariz i Ženevu plaćena novcem Agencije za promociju stranih investicija i preko domaće turističke agencije.

Optužbe MANS-a na račun ministra Ivanovića su bile iznošene i ranije, kada je objavljeno istraživanje u kojem je ministar Ivanović dovođen u vezu sa Šarićevim kompanijama i aferom vezanom za fudbalski klub Mogren iz Budve.
Darko Šarić
Darko Šarić
Ministar Ivanović je demantovao i te informacije navodeći da ne zna ko su vlasnici spornih kompanija niti o kakvim se transakcijama radi, te pozvao MANS da objasni javnosti od koga su dobili papire sa neistinitim infomacijama.

Crnogorsko državno tužilaštvo se nije oglašavalo prethodnih dana te je nepoznato da li radi na provjeri objavljene dokumentacije, kako bi se utvrdila istinitost navoda.

Posao za tužilaštvo

U međuvremenu, članove Odbora za bezbjednost i odbora za pravosuđe, pitali smo može li parlament preko kontrolnih saslušanja da utvrdi istinitost tvrdnji. Naši sagovornici smatraju da je primarno da tužilaštvo uradi svoj posao.

Ljuiđ Ljubo Škrelja iz Demokratske partije socjalista smatra da su tvrdnje MANS-a jasno demantovane te da Odbor za bezjednost nema prostora da razmatra medijske optužbe.

“Apsolutno postoje nadležni ljudi i nadležna osoba koja je to demantovala i saopštila da to što pričaju MANS i pojedini mediji nije tačno. Što se našeg odbora tiče, poslovnikom je tačno određena nadležnost svakog odbora i ja ne vidim da Odbor za bezbjednost i odbranu, čiji sam ja član, može da raspravlja na osnovu onoga što neko smatra i napiše a da pritom ne pruži bilo kakve dokaze da je to tačno. Što se tiče poziva da li tužilaštvo treba da reaguje rekao bih da smo uradili sve da se politika ne miješa u posao pravosuđa. Dakle, dajmo jednom prostora zvaničnim organima da urade svoj posao a onda da mi kao političari o tome damo svoj sud i mišljenje“, poručuje Škrelja.

Azra Jasavić iz Pozitivne ocjenjuje da odbor za politički sistem i pravosuđe ima prostora da preko kontrolnog saslušanja utvrdi istinu, ali je to posao na prvom mjestu tužilštva.

“Skupština je najveći zakonodavni organ i ona ima poslovničku mogučnost da pokreće kontrolna ili konsultativna saslušanja, u ovom slučaju bi to bilo kontrolno saslušanje. Ali definitivno je jasno da je ovo posao za tužilaštvo. Ako se ukazuje na osnove sumnje onda tužilaštvo te osnove sumnje mora detaljno da ispita sa mehanizmima koje mu država daje, koje mu daje Zakon o krivičnom postupku, Zakon o državnom tužilaštvu. To je posao za tužioca a ne za skupštinu. Skupština svakako ima tu mogućnost i vjerovatno ukoliko tužilaštvo, odnosno VDT zakaže u svom radu moraćemo na žalost da razmišljamo o alternativnim načinima da otvaramo neka vrlo važna pitanja u tom državnom organu. Povrh svega smatram da je u konkretnom slučaju to posao Vrhovnog državnog tužioca“, konstatuje Azra Jasavić.
XS
SM
MD
LG