Dostupni linkovi

Knjiga “Ponavljači lažne istorije” - autopsija raspada Jugoslavije


Tamara Kaliterna
Tamara Kaliterna
U Novom Sadu predstavljena je knjiga dugogodišnje novinarke, Tamare Kaliterne. Knjiga pod naslovom „Ponavljači lažne istorije“ obuhvata ratni period devedesetih i noviju eru u istoriji Srbije. Zbornik novinskih tekstova predstavljen je u Medijacentru Vojvodine.

Reč je o izboru novinskih tekstova koje je Kaliterna objavljivala u periodu od 1990. do 2013. godine. Knjiga nudi autopsiju raspada Jugoslavije i političke i akademske elite koja je tada vladala, kaže istoričarka Latinka Perović.

“Knjiga govori o Vukovaru, o Srebrenici, o Dubrovniku i Sarajevu, o najvećem slomu Srbije u njenoj novijoj istoriji. Sve su to različite faze autopsije one politike koju je u celini povezalo jedinstvo intelektualne i političke elite sa jedne strane sa druge njihovo jedinstvo sa masama to jest sa velikosrpskim nacionalizmom”, smatra istoričarka.

Reč je o knjizi koja prikazuje rezultate političke stvarnosti devedesetih, sa jasnom kritikom i sa argumentovanim stavom, naglašava istoričar Ranko Končar.

“Zbrika tekstova predstavlja za mene jednu izvanrednu hroniku jednog vremena, vremena koji mnogi nisu razumeli ali ne razumeju ni danas. Ili još uvek brane mišljenja zbog kojih smo doživeli velika politička, državna i moralna stradanja i civilizacijsko poniženje”, naglašava Končar.

Knjiga “Ponavljači lažne istorije” govori o društvu koje nije imalo hrabrosti da podigne glas protiv razorne politike, smatra novinarka Branislava Opranović.

“Tamarina svedočanstva su ogledalo pred kojim od nas mnogi ne možemo ni da stanemo a kamo li da se pogledamo, bojeći se šta ćemo u tom ogledalu videti. Reč je o periodu ćutanja, odobrenja i prihvatanja”, rekla je Opranović.

Prikazu knjige prisustvovala je Tamara Kaliterna koja se u svom stilu zahvalila akterima političke i društvene scene.

“Želim da se zahvalim svima koji su doprineli tome da knjiga izađe - kolegama i koleginicama koji su je isprovocirali površnim izveštavanjem, teleprinteristkinji Tanjuga koja je rizikujući posao slala moje tekstove medijima u BiH, Slobodanu Miloševiću koji bi na svaki moj argumentovan šamar okrenuo drugi obraz i nastavio sa svojim nedelima, Aleksandru Vučiću koji me svojim Zakonom o infomisanju materijalno unakazio a moralno utešio da sam u pravu, jer šta očekivati od Zakona čiji je autor večita desna ruka četničkog vojvode”, pita se autorka.
XS
SM
MD
LG