Dostupni linkovi

Klopka za specijalnog tužioca Crne Gore


Milivoj Katnić
Milivoj Katnić

Gotovo pet i po mjeseci nakon što je glavni specijalni tužilac u Crnoj Gori Milivoje Katnić javno progovorio o tome kako se protiv njega i tužilaštva na čijem je čelu vodi specijalni rat, od Katnića su ponovo stigla ista upozorenja. Poslije frapantnih informacija koje je u četvrtak obznanio javnosti, postalo je više nego jasno da mafija i pojedine strukture u vlasti, na svaki način pokušavaju da dobiju rat protiv države.

Dok je 10. februara ove godine glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kao u vinovnike specijalnog rata koji se protiv njega vodi, upro prstom u one koji bi trebalo da budu predmet krivičnih istraga, pa opstruiraju njegovu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ovoga puta optužio je određene strukture, koje pokušavaju da ga diskredutuju, nudeći mu novac i privilegije. Javnost je ostala zatečena kada je od Katnića čula da u svemu tome nije pošteđena ni njegova porodica, pošto su njegovoj supruzi, koja je državna službenica, pokušali da podmetnu mito i to u čokoladi.

U toj čokoladi koja je bila namijenjena mojoj supruzi bilo je stavljeno 4.000 eura. Trebalo je da je ona uzme, stavi u torbu, što je uobičajeno. Za to vrijeme na izlazu su čekala dva policajca. Ona srećom nije uzela taj Danajski dar pa se ništa nije desilo.“

Nedugo potom Katnićeve informacije dovele su do polemike u skupštinskim klupama između poslanika opozicije i vlasti. Poslušajte Vladislava Bojovića iz Demokratskog Fronta i Obrada Mišu Stanišića iz DPS-a:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link

I dok se vodi istraga o tom slučaju, nakon u posljednje vrijeme brojnih obračuna kriminalnih klanova, posebno u Kotoru, i najnovijeg dogadjaja, pokušaja ubistva nekadašnjeg načelnika policijskog odjeljenja za borbu protiv korupcije i kriminala Predraga Šukovića, još jednom javnost sa pravom pita ko je u Crnoj Gori jači - država ili mafija? Da li nakon onoga što je u četvrtak saopštio specijalni tužilac običan građanin treba da je uplašen i zabrinutiji nego ranije, pitali smo opozicionog ministra unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja Gorana Danilovića.

“Moglo bi se reći da kriminalci rade svoj posao. Ovdje je, međutim, presudno važno da država radi svoj posao. Definitvno vjerujem da je svaka opstrukcija u dokazivanju istine prema onome što su navodi Specijalnog državnog tužilaštva, ravna saučesništvu u zločinu ili saučesništvu u organizovanom kriminalu. Specijalni državni tužilac, što se mene tiče, gotovo da ne mora ništa više da pojašnjava. Nadležnosti koje ima i odgovornosti koju ima, obavezuju sve institucije, uključujući Vladu, Parlament, sudstvo, Agenciju za nacionalnu bezbjednost, sve nas skupa, da mu damo punu podršku i da u najkraćem vremenu oni koji pokušavaju da se igraju sa tužilačkom organizacijom, sa specijalnim državnim tužiocem budu raskrinkani.“

O tome da kriminalno podzemlje na sve načine pokušava da spriječi vladavinu prava, vrhovni i glavni specijalni tužilac Ivica Stanković i Milivoje Katnić u četvrtak su potanko govorili članovima skupštinskog Odbora za antikorupciju. Prema njihovim riječima određene strukture i dalje pokušavaju da kompromituju ta dva tužilaštva, pojedinim tužiocima nudeći čak po dva, tri miliona eura, za šta kako tvrde imaju dokaze. U toku su i izviđaji o pripremama atentata na svjedoke saradnike tužilaštva u rasvjetljavanju budvanskih afera.

Podsjetimo, dobar dio javnosti od samog početka zdušno je stao uz Specijalnog tužioca Katnića, nalazeći u njemu beskompromisnog borca protiv kriminala i korupcije u Crnoj Gori. Dio građana međutim i dalje je skeptičan pošto smatra da je svoju odlučnost iskazao selektivno, uglavnom udarajući na budvanski klan vladajuće partije zbog brojnih mahinacija kojima je ta opština oštećena za desetine miliona eura. Tako se zahvaljujući Milivoju Katniću iza rešetaka našao drugi čovjek DPS-a Svetozar Marović, ali su druge afere poput slučaja Telekom, čiji su navodni akteri članovi porodice premijera Đukanovića i njemu bliske osobe, I dalje bez pravnog epiloga. Stoga je nezavisni poslanik Zoran Miljanić na Odboru za antikorupciju konstatovao:

“Ovako se stvara utisak da se država obračunava samo sa budvanskim kriminalnim klanom. Smatramo da kriminalnih klanova u Crnoj Gori ima više.“

Nakon svega, ulazimo li u fazu kada će biti jasno da li su zakoni u Crnoj Gori jednaki za sve ili se pravna država povlači pred snagom kriminalnih moćnika I njihovih zaštitnika u sistemu vlasti. Prvi čovjek policije Goran Danilović kaže:

Goran Danilović
Goran Danilović

“Država bi morala da obeća da je jača a ne da iščekujemo ko je jači. Poruka organizovanim kriminalnim grupama, pojedincima i ljudima iz sistema koji podržavaju i jedno i drugo, mora biti tog nivoa da ne ostavlja nikakvu sumnju. Država mora biti jača ili će sama sebe ukinuti. Zaista, podrška od Ministarstva unutrašnjih poslova je tu. Dužni smo da pošaljemo jasnu poruku da je država jača i da će država pobijediti. Ili, oni koji su na najodgovornijim funkcijama u državi treba javno da potpišu kapitulaciju i da podnesu ostavke.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG