Dostupni linkovi

Roczek: Klasiku svaki čovjek na planeti može shvatiti


Paul Roczek
Paul Roczek

Profesor violine sa čuvenog salzburškog Mozarteuma Paul Roczek (Pol Roček) ovih dana boravi u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini. Podrškom Ambasade Austrije u BiH i Udruženja "Mali Mozart" ovaj cijenjeni pedagog i violinista održao je u četvrtak majstorske radionice za ovdašnje studente. Tokom dana planirano je predavanje pod nazivom "Dva velika violinista - J.S. Bach i W.A. Mozart", a u petak i solistički koncert.

Paul Roczek, iako rođen u Beču, zapravo je poljskog porijeka. Njegov djed dolazi iz Lavova, grada koji je nekada pripadao Poljskoj, a sada Ukrajini. Već 46 godina predaje na Mozarteumu u Salzburgu, često putuje širom svijeta i uči brojne međunarodne studente vještini sviranja na violini.

"Ovo mi je prva posjeta Bosni i Hercegovini. Pozitivno sam iznenađen. Sarajevo odiše različitom kulturom i vrlo vibrirajućom energijom. Danas sam poslušao nekoliko studenata iz BiH i Srbije i izrazito su talentovani, međutim, njihovo sviranje violine moglo bi se unaprijediti. Pomno su slušali moje savjete, vrlo brzo upijali ono što sam im imao reći i smatram da će, ukoliko primijene moje savjete, violinu bolje svirati", kaže Paul Roczek za RSE.

Majstorskim radionicama na sarajevskoj Muzičkoj akademiji prisustvovalo je devet studenata iz Bosne i Hercegovine i jedna studentkinja iz Srbije.

"Dolazak profesora Roczeka je prilika za sve mlade muzičare, naročito studente violine, jer upisati u CV-ju da ste pohađali majstorsku radionicu sa Paulom Roczekom je privilegija. Naravno, ovakvih susreta treba biti više jer često nemamo priliku da radimo sa svjetski poznatim imenima", ističe Sara Gadžun, apsolventkinja Muzičke akademije Sarajevo.

Violina, ilustrativna fotografija
Violina, ilustrativna fotografija

Razlog dolaska profesora Roczeka prvi put Bosni i Hercegovini i Sarajevu su mladi muzičari. Njegovanje muzičke kulture, naročito mladih studenata, i kreiranje scene za njihovo kreativno izražavanje ideja je vodilja Udruženja "Mali Mozart".

"Bosna i Hercegovina djeluje kao zatvorena sredina u svakom segmentu - fizičkom, geografskom, društveno-političkom. Jedini način da uhvatimo korak koji smo izgubili je da pravimo ovakve manifestacije. Međutim, mi trebamo da promovišemo pozitivne stvari i talenat bh. mladih muzičara. Paul Roczek je odličan solista i predavač. Aktivno učestvuje kao predavač na Juilliard školi u New Yorku, zatim Pekingu, Tokiju, Melbournu, Londonu, Parizu, Beču, a sada i Sarajevu", navodi Rusmir Piknjač, direktor Udruženja "Mali Mozart".

Paul Roczek ističe da klasična muzika, kao uostalom i drugi muzički žanrovi, ne poznaje granice.

"Danas imamo sve više odličnih kineskih muzičara. Ranije sam smatrao da ovi ljudi ne mogu shvatiti evropsku umjetničku muziku, ali - prevario sam se. To još jednom govori koliko je univerzalna muzika Mozarta, Bacha ili Beethovena, te da je svaki čovjek na Zemlji može shvatiti", navodi Roczek.

Govoreći o pristupima u učenju, kaže da su velike oscilacije. Ipak, on smatra da radnoj etici ponekad treba dopustiti i spontanost.

Paul Roczek na Muzičkoj akademiji Sarajevo
Paul Roczek na Muzičkoj akademiji Sarajevo

"U Aziji roditelji sasvim maloj djeci daju muzički instrument u ruke, što je dobro, ali i loše. Da biste djecu upoznali sa muzikom predlažem da to prvo uradite kroz pjesmu ili svirajući neki lakši instrument. Naprimjer, moj otac je bio ljekar i kao trogodišnjaka me je upoznao sa klavirom. Pokazao mi je ono što je znao svirati, u Beču me vodio na koncerte klasične muzike, tako da sam već tada imao neko muzičko znanje prije nego što su me upoznali sa violinom. Za deveti rođendan dobio sam violinu na poklon. Početi svirati violinu sa devet godina smatra se veoma kasnim potezom, međutim, pet godina kasnije postao sam članom Bečke filharmonije. Dakle, imao sam elementarno znanje iz muzike, posjećivao koncerte i slušao odlične soliste. Svidjelo mi se to što su stariji muzičari radili i odlučio sam da krenem njihovim stopama. Tako da sam uzeo violinu u ruke i krenuo istraživati. Možda je ovo vrlo dobar način da shvatite bit muzike prije nego - kakav je slučaj u Aziji - da vrlo malu djecu počnete učiti svirati violinu, inače težak instrument, jer ih na takav način tretirate kao kakve marionete", pojašnjava Paul Roczek.

Udruženje "Mali Mozart" planira pozvati i niz drugih poznatih profesora i solista u Sarajevo.

"Bosanskohercegovački mladi muzičari imaju toliko talenta, samo im treba pružiti šansu, a to je i misija našeg udruženja. Znanje je univerzalna stvar koju trebamo prenositi svima", zaključuje Rusmir Piknjač.

XS
SM
MD
LG