Dostupni linkovi

Kipar čini posljednje napore da se spasi od bankrota


Kiparski predsjednik Nikos Anastasijades i lideri političkih stranaka putuju u subotu u Brisel radi razgovora sa EU o mjerama neophodnim za izbjegavanje bankrota, javili su u subotu kiparski mediji.

Kiparska novinska agencija CNA javila je da će delegacija otputovati u subotu tokom podneva i da će se vratiti kasno uveče ili u nedjelju rano ujutro, dan prije isteka vremenskog roka za usvajanje mjera usmjerenih na prikupljanje 5,8 milijardi evra kako bi se osigurao finansijski paket pomoći vrijedan deset milijardi evra.

Kiparski parlament u petak kasno uveče odobrio je prve tri od osam vladinih mjera neophodnih za dobijanje pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Poslanici su odobrili uspostavljanje fonda solidarnosti putem nacionalizacije penzija i kontrole kapitala kako bi se sprečila "najezda" na kiparske banke kada budu otvorene u utorak, 26. marta. Sve banke na Kipru sada zatvorene da bi se spriječilo podizanje novca.

Usvojen je i plan za restrukturu, koji je uzradila Centralna banka Kipra, a kojim će u lošestojećim bankama biti odvojena "dobra" dugovanja od "loših", posebno u drugoj po veličini "Laiki banci".

Najspornija mjera koja tek treba da dođe pred poslanike je uvođenje poreza na depozite u bankama, što je u prethodnom obliku ranije odbijeno u parlamentu.

Međutim, pošto se bliži istek vremenskog roka, koji je Kipru dala Evropska centralna banka, i pošto je iscrpljena mogućnost pronalaženja drugog izvora finansija, uključujući i Rusiju, poslanici će morati da razmotre i tu opciju za prikupljanje 5,8 milijardi evra.

Mediji navode da će poslanici, najvjerovatnije, razmatrati uvođenje poreza od 20 do 25 odsto na depozite veće od 100.000 evra u najvećoj Banci Kipra.

Evropska banka dala je Kipru rok do ponedjeljka, 25. marta, da postigne dogovor sa EU i MMF o paketu finansijske pomoći ili će uskratiti finansiranje banaka, što bi izazvalo krah finansijskih institucija i ekonomije.
XS
SM
MD
LG