Dostupni linkovi

Hapšenja kao epilog afere sa Bobar bankom


Hapšenje direktorke Investiciono razvojne banke RS Snežane Vujnić
Hapšenje direktorke Investiciono razvojne banke RS Snežane Vujnić

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) u okviru operativne akcije koja na području Bijeljine, Banjaluke i Zvornika uhapsili su deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili organizovani kriminal. Akcija je rezultat, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, višemjesečne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarski sektor.

Među uhapšenima su, iako to još nije zvanično potvrđeno, pored nekolicine službenika i funkcionera Bobar banke, i direktorka Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac, te direktorka entitetske Investiciono razvojne banke (IRB) Snežana Vujnić. Pretresi i hapšenja se odvijaju u okviru akcije “Lavina” po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Uhapšeni se sumnjiče da su davali kredite preduzećima i privrednim subjektima koji su povezani ili su suvlasnici Bobar banke znajući da neće moći naplatiti potraživanja. Znali suda će prouzrokovati stečaj Bobar banke I ozbiljno uzdrmati bankarski sistem Bosne I Hercegovine, saopštio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

“Navedene osobe osumnjičene su da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, djelujući u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS, te su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona konvertibilnih maraka", istakao je Grubešić, te dodao da su kriminalne aktivnosti nanijele i veliku štetu kreditnom rejtingu Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, njihova djela su dovela i do toga da se Međunarodni monetarni fond (MMF) aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru.

Investiciono razvojna banka RS, foto: Milorad Milojević
Investiciono razvojna banka RS, foto: Milorad Milojević

"Takođe, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, opština, preduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH”, naveo je Grubešić.

Osim IRB-a RS i Agnecije za bankarstvo, pretresane su i prostorije Bobar banke, te Bobar Autosemberije.

“Uhapšeni se sumnjiče za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, zloupotrebu ovlaštenja u privredi, pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, saopšteno je iz Sipe. Pripadnici Sipe pretresaju objekte na tri lokacije na području Bijeljine i Banjaluke s ciljem pronalaženja i oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Uhapšeni će biti privedeni u službene prostorije Sipe radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputstvima postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu”, saopštila je portparol Sipe Kristina Jozić.

Namjerno skrivane informacije

Istovremeno dok je trajala akcija pretresa, Osnovni sud u Banjaluci presudio je u korist Tansparency Internationala BiH koji je podnio tužbu protiv Agencije za bankarstvo RS zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama, kada je u pitanju odbijanje da se odbiju informacije u aferi Bobar banka.

Portparolka Transparency Ivana Korajlić podsjeća da je ta organizacija tražila i javno saslušanje direktorke Agencije Slavice Injac pred Narodnom skupštinom Republike Srpske, što je vladajuća koalicija odbila.

"Nadamo se da neće sve ostati na ovom masovnom hapštenju, već da ćemo dobiti i adekvatan sudski epilog i najvažnije od svega da nećemo doživjeti opstrukcije vlasti u RS da se istraga provede na odgovarajući način", kaže Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

“Ovo je adekvatan epilog cijele ove priče koja traje više od godinu dana i činjenice da smo imali jako dugo situaciju da su se krile informacije u vezi sa cijelom aferom oko Bobar banke, da je Agencija za bankarstvo RS potpuno neodgovorno postupala prema javnosti. Što je najgore od svega, namjerno je krila informacije kako bi se izbjeglo utvrđivanje odgovornosti i same Agencije i njenog rukovodstva. Nadamo se da neće sve ostati na ovom masovnom hapštenju, već da ćemo dobiti i adekvatan sudski epilog i najvažnije od svega - da nećemo doživjeti opstrukcije vlasti u RS da se istraga provede na odgovarajući način", kaže Korajlić.

Korajlić naglašava da je bankarski sektor odavno poljuljan i da je sa Bobar bankom bio samo početak.

"Nastavljeno je sa Bankom Srpske i sa istragom u vezi sa Pavlović bankom tako da je ovo sve odavno počelo da se urušava. Vidjećemo sada kako će to sve uticati na dalji rad Agencije za bankarstvo i da li će možda ovo da bude prekretnica pa da se u Agenciji izabere neko rukovodstvo koje će objektivno i nepristrasno raditi svoj posao”, istakla je Korajlićeva.

Dodik: Manifestacija sile

Reagovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u izjavi Srni rekao da je akcija Agencije za istrage i zaštitu BiH pokazala bespotrebnu "manifestaciju sile i političku obojenost" Sipe i Tužilaštva BiH i naglasio da je uvjeren da su zaposleni u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske i u Investiciono razvojnoj banci radili u skladu sa zakonom.

Agencija za bankarstvo RS, foto: Milorad Milojević
Agencija za bankarstvo RS, foto: Milorad Milojević

Dodik je naglasio da Sipa, pogotovo nakon što su je preuzeli kadrovi Srpske demokratske stranke (SDS), nastavlja da paradira po Republici Srpskoj, sprovodi silu i pokušava da to sve podvede pod neko zakonsko djelovanje.

Dodik kaže da očigledno nije bilo dovoljno to što su ti ljudi bili pozvani od Tužilaštva, davali izjave i pojavljivali se u tim institucijama, već se htio napraviti medijski spektakl.

"Upravo to je i urađeno. Upadanje Sipe u institucije Republike Srpske nije ništa drugo nego manifestacija te grubosti i dokaz svima da nam ovakva BiH, sa ovakvim institucijama, uopšte ne treba", naveo je Dodik.

Oglasio se i lider opozicione napredne srpske Adam Šukalo, koji je rekao da akcija nije neočekivana, ali da se klupko oko kriminala Bobar banke još mora razmotavati.

“Ono što mi očekujemo prije svega jeste da se ova istraga proširi i da ide prema ministru finansija RS (Zoran Tegeltija), koji je odgovoran indirektno za rad Agencije za bankarstvo i Investiciono razvojne banke RS. Mi smo zabrinuti oko sljedećeg koraka, odnosno, rada tužilaštava i u RS i u BiH. Smatramo da su tužilaštva još pod političkom kontrolom i smatramo da, ako se ove stvari dobro ne pripreme, možemo imati u epilogu da neko od ovih optužbi, koje pripremaju policijske agencije, sutra može biti oslobođen”, rekao je Šukalo.

Akciji je, kako je saopšteno, prethodila duga i temeljna istraga, a njome su obuhvaćene i druge osobe koje nisu lišene slobode.

Bobar banka trenutno je u procesu likvidacije u aferi započetoj još prije dvije godine od kada se, prema krivičnoj prijavi Agencije za bankarstvo RS vodila i istraga o nestanku oko deset miliona maraka.

U Bobar banci ostalo je zarobljeno na desetine miliona maraka i javnih sredstava kao i depozita građana, da bi se potom progovorilo i o dodjeli kredita koji nikada nisu vraćeni.

XS
SM
MD
LG