Dostupni linkovi

BiH: Predati aplikaciju, pa se pripremati za ozbiljan posao


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Banjaluci je zasjedao 6. parlamentarni forum za EU integracije, na kom su predstavnici Parlamentarnih odbora i komisija sa državnog, entitetskih i kantonalnih nivoa te distrikta Brčko, raspravljali o koracima ka kredibilnoj aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, koja bi trebalo da bude upućena 15. februara.

Takođe je razmatran i rad svih odbora i komisija za EU integracije, razgovarano je i o uspostavljanju mehanizma koordinacije, a usaglasili su i zajedničku izjavu kojom podržavaju dosadašnje aktivnosti na pristupnom putu ka EU.

Bosna i Hercegovina će 15. februara podnijeti kredibilnu aplikaciju za pristupanje Evropskoj uniji, a tek nakon toga predstoji ozbiljan posao, rekao je Branislav Borenović, predsjednik Odbora za EU integracije Narodne skupštine Republike Srpske, ističući da nisu opterećeni rokovima.

„Ozbiljan posao kreće nakon aplikacije, koja treba biti ocijenjena od strane Evropske unije, da bude kredibilna, i onda krećemo u drugi dio ozbiljnijih poslova, gdje ćemo u narednom periodu biti spremni da odgovorimo na veliki broj pitanja koji će doći od strane Evropske unije. Isto tako se spremamo da u što skorije vrijeme uđemo u proces otvaranja poglavlja, naveo je Borenović.

Kada bi BiH mogla dobiti odgovor na aplikaciju, s obzirom na to da je stav Ministarstva spoljnih poslova Holandije, koja ovog trenutka predsjedava EU, da će prihvatiti bh. aplikaciju, Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH, nije mogao reći.

„Neke su države čekale i desetine mjeseci, četrnaest, petnaest, neke su čekale i nekoliko godina da im zahtjev bude prihvaćen i kredibilan, a neke čekaju i trideset godina, koliko ja znam, ali zahtjev se mora predati", navodi Lovrinović.

Kada je u pitanju uspostavljanje mehanizma koordinacije - o kojem se godinama priča a nikako da se uspostavi - Lovrinović ističe da će i to biti ubrzo rješeno.

„Ne znam, recimo desetak dana ili možda mjesec dana da se to završi. To se mora završiti jer bez toga ne mogu funkcionirati tijela koja su predviđena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a već su počela funkcionirati", smatra on.

Sličnog mišljenja je i Lidija Bradara, predsjedavajuća Komisije za EU integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

„Mi ovim dokazujemo da koordinacijski mehanizam nije političko nego tehničko pitanje i da se na taj način može funkcionirati. Ja vjerujem da postoji kompromis i da postoje pitanja oko kojih svi ključni ljudi u Bosni i Hercegovini imaju jedinstven stav, a ako ne, mogu do njega brzo doći. Ja očekujem da nećemo imati političkih prepreka od strane onih koji nas žele zaustaviti u ovom procesu. Vjerujem da su svi dovoljno odgovorni i svjesni zadataka koji su pred nama i da ćemo biti sposobni jako brzo donositi odluke", kaže Bradara.

Predstavnici komisija i odbora za EU integracije usaglasili su i zajedničku izjavu u kojoj izražavaju zadovoljstvo potpisanim konceptom mehanizma saradnje parlamenata u BiH na poslovima vezanim za proces EU integracija, i u kojoj pozdravljaju odluku za podnošenje aplikacije, te podržavaju aktivnosti svih izvršnih struktura vlasti u BiH na sprovođenju akcionih planova za realizaciju reformske agende.

Takođe su istakli i važnost korištenja pretpristupnih fondova, takozvane IPA 2, gdje bi Bosni i Hercegovini bilo na raspolaganju više od milijardu evra, a posebnosu zadovoljni uspostavljanjem Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Parlamentarne skupštine BiH koji bi trebao sa EU parlamentarcima pregovarati o primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG