Dostupni linkovi

Đukanović vs Krivokapić u Skupštini: Hladno i bez pozdrava


Milo Đukanović (lijevo) i Ranko Krivokapić, arhivska fotografija
Milo Đukanović (lijevo) i Ranko Krivokapić, arhivska fotografija

Početak skupštinskog zasjedanja u ponedjeljak koje je obilježila nikada žešća polemika između dva dosadašnja koaliciona partnera DPS-a i SDP-a, kao i razmjena teških optužbi čelnika te dvije partije Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića, donio je i kuriozitete koji nijesu promakli brojnim novinarskim ekipama.

Dvojica lidera svojim gestovima još jednom su pokazali da su odnosi toliko zahladnili da, iako je u politici gotovo sve moguće, za njihove partije nema povratka nazad.

Naime, prvi put u 13 godina od kada Ranko Krivokapić predsjedava državnoj Skupštini, premijer Milo Đukanović u ponedjeljak, kao ni u utorak, prije ulaska u plenarnu salu nije ušao kod svog domaćina, kako to protokol nalaže, i kako je to do sada činio bez izuzetka.

Na takav potez koji najbolje odslikava u kojoj mjeri su zahladnili odnosi u vladajućoj koaliciji, Krivokapić je odgovorio tako što u salu nije ušao na glavna vrata, izbjegavajući da se javi premijeru.

No nije se završilo na tome.

Iako poznat po svom poslovičnom kašnjenju, premijer Đukanović je na skupštinsku sjednicu došao tačno na vrijeme, pa je tako u poslaničkim klupama bio, praktično, prije svih, te 15-ak minuta čekao dolazak prvog čovjeka crnogorskog Parlamenta.

U opoziciji takvo ponašanje nekada bliskih lidera vladajuće koalicije komentarišu na slikovit način.

Goran Danilović
Goran Danilović

"Kada dođe vrijeme da se skine šminka svi izgledamo drugačije. Juče je bilo vrijeme za skidanje šminke, bilo je jutro nakon toliko burnih noći i imali smo prilike da vidimo prava lica ljudi. Suštinski, bez šminke su svi ružniji. Kada se skinu rukavice, kada interes bude ugrožen i samim tim nadvlada - onda je očigledno sa kim imate posla", kaže Goran Danilović iz DEMOS-a.

U SDP, međutim, kažu da se u ponedjeljak potvrdilo da je Parlament mjesto za raspravu o svakom problemu, pa i o povjerenju vladi, te da su Đukanović i Krivokapić na tu temu jedan drugom rekli sve što su imali.

A kako u SDP-u komentarišu prekid višegodišnje prakse da premijer prije sjednice posjeti predsjednika parlamenta i da onda zajedno uđu u skupštinsku salu?

"To je, moram reći, zanimljiva situacija, ali svakako ne postoji nikakva zakonska obaveza da se oni nalaze prije zasjedanja niti po protokolu moraju da ulaze zajedno na isti ulaz. Mislim da su se oni sreli i prijateljski pozdravili nakon sjednice. Kako god, ono što su imali jedan drugom da kažu o radu vlade i pitanju povjerenja - oni su to rekli", ističe Mirko Stanić, funkcioner SDP-a.

Postupci premijera i predsjednika Parlamenta, koji su još jedan dokaz zahlađenja odnosa između SDP i DPS, za RSE komentariše i Dritan Abazović iz građanskog pokreta URA.

"Ništa neuobičajeno, budući da je veoma složen momenat. Mislim da je juče bio vrlo dobar momenat kada smo čuli ko je i za koga sve krao. Juče je bila zanimljiva rasprava, a danas očekujem da bude još zanimljivija", navodi Abazović.

XS
SM
MD
LG