Dostupni linkovi

Nakon samoubistva dječaka: 'Mahirov' zakon protiv vršnjačkog nasilja


Ilustracija
Ilustracija

Bosnu i Hercegovinu još potresa priča i događaji u vezi sa samoubistvom četrnaestogodišnjeg dječaka Mahira Rakovca koji je bio žrtva međuvršnjačkog nasilja, tokom i nakon što je pohađao Internacionalnu osnovnu školu u sarajevskom naselju Ilidža.

Roditelji tvrde da je dječak bio žrtva nasilja na najbrutalniji način, te da nije jedini u toj školi.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko poručio je da određeni zakoni moraju modifikovati u vezi vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije. Ministar Jusko je za BH radio 1 rekao da je MUP Kantona Sarajevo završio svoj dio posla u vezi sa istragom u slučaju maloljetnog Rakovca, te da je predmet proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu.

"Ako je neko sa svojih 15 ili 16 godina u stanju uraditi takvo zlo svom vršnjaku i ako to zlo prođe nekažnjeno, šta možemo očekivati od te osobe u 22. ili 23. godini", rekao je Ismir Jusko u intervjuu za BH radio 1.

Istraga u ovom slučaju posebno je intenzivirana nakon što su Mahirova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović u javnost iznijeli šokantne detalje o tome da je njihovo dijete bilo žrtva najbrutalnijeg nasilja vršnjaka. Mahirova majka navodi da je njen sin bio žrtva čak i seksualnog nasilja. Očuh Dubravko Lovrenović je zlostavljačima putem medija poručio:

"Obraćam vam se jer znam vaša imena, obraćam vam se jer su vaša imena poznata policiji i tužilaštvu. Obraćam vam se jer znam, a znaju i svi oni koji su maloprije navedeni sve detalje, sve načine na koje ste monstruozno, krvnički, fašistički mučili te dječake. Vaša krivica i vaša odgovornost je velika ali nije jednaka. Mi znamo jako dobro ko su bili inicijatori, ko su bili podstrekači i ko su među vama bili najveći sadisti jer sadisti ste svi, međutim postoji bitna razlika između onih koji su to 'samo gledali' ili onih koji su to činili, kojim predmetima i odakle, vi to znate jako dobro. Dakle, razvrstajte se među sobom jer ćete sutra ili vrlo brzo za to odgovarati".

U junu prošle godine, Mahira su ispisali iz Internacionalne škole na Ilidži, ali zlostavljanje je nastavljeno, potvrdio je Lovrenović, te poručio da Mahir nije jedina žrtva u toj školi.

S tim u vezi saopštenjem obratila javnosti i pomenuta škola:

"Međunarodna osnovna škola Sarajevo izražava duboko žaljenje i dijeli bol roditelja Mahira Rakovca koji je tragično preminuo 14. decembra 2015. godine. Mahir je bio učenik naše škole osam godina, od čega šest godina u Tuzli i dvije godine u Sarajevu, zaključno sa junom 2015. godine i sjećamo ga se kao primjernog učenika. Tokom školovanja Uprava škole je imala redovnu i uobičajenu komunikaciju sa roditeljima. Tokom njegovog školovanja u Tuzli komuniciralo se sa oba roditelja, a tokom školovanja u Sarajevu samo sa majkom stradalog Mahira. U konkretnom slučaju za vrijeme školovanja u Sarajevu upriličene su dvije takve posjete, tokom kojih, od strane majke nije prijavljen nikakav vid pritužbi, a naročito ne u vidu eventualnog zlostavljanja djeteta. Također ističemo da niko od učesnika odgojno-obrazovnog procesa nije upozoren niti upoznat od učenika ili roditelja da je Mahir tokom trajanja školovanja imao problema koji se mogu dovesti u vezu sa njegovom tragičnom smrću. O svemu navedenom svjedoči i email prepiska škole i majke iz koje se jasno vidi da se prepiska isključivo odnosila na ocjene i uspjeh učenika."

"Društvo nema adekvatan odgovor na pojavu bilo kakvog nasilja. A ono o čemu se vrlo rijetko govori je sistemsko nasilje, koje nastaje unutar jednog društva, zbog toga što se uopšte ne spriječavaju ili se vrlo malo spriječavaju, bilo koji oblici nasilja, odnosno imamo određene propise koji zapravo često i potiču nasilje, jer nema sankcije", objašnjava psiholog Remzija Šatić.

Građani su osnovali facebook grupu "Pravda za Mahira" i traže "Mahirov zakon" po uzoru na "Aleksin zakon", koji još uvijek nije donesen u Srbiji, nakon tragičnog samoubistva dječaka Alekse Jankovića, koji je također bio žrtva vršnjačkog nasilja.

XS
SM
MD
LG