Dostupni linkovi

Haški istražitelj: Granate na Markale ispaljene sa Trebevića


Istražitelj haškog tužiteljstva Beri Hogan (Barry Hogan) nastavio je drugi dan svoj iskaz na suđenju zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Kao svjedok optužbe nastavio je analizirati neke od više stotina fotografija i video snimaka koje je napravio na lokacijama stradavanja građana Sarajeva.

Prema haškom tužiteljstvu sarajevski civili su bili namjerna meta VRS-a, a u optužnici kao i iskazu kanadskog istražitelja spomenuti su incidenti za koje se smatra da to dokazuju. Podsjetimo, tijekom opsade od 1992.do 1995.godine poginulo je oko 11 i pol tisuća Sarajlija.

„Kao što ste već vidjeli na video snimkama ili panoramskim snimcima, svjedok ili žrtva bi me odveli na tu lokaciju, a onda bi na kasnijim misijama odveo stručnjaka za snajpersko djelovanje natrag na tu lokaciju“, opisao je Hogan sucima proceduru istraga snajperskog ubijanja i ranjavanja Sarajlija.

U završnom dijelu glavnog ispitivanja Hogan je analizirao snimke lokacija smrtonosnih granatiranja Sarajeva, poput drugog napada na tržnicu Markale 1995.godine. Temeljem satelitskih snimaka istražitelj je potkrijepio nalaze – da je mjesto ispaljenja granata bila planina Trebević, odnosno položaj vojske bosanskih Srba.

„Ova fotografija prikazuje pogled iz satelita – dijela južnog Sarajeva i predjela južno od Sarajeva. Dvije bijele crte sastaju se pri vrhu zgrade na lokaciji incidenta Markale 2, blizu tržnice“, opisao je snimke koje pokazuju mogućnosti smjera spornog napada.

Osim što je snimao i analizirao mjesta udara, Hogan je naime istraživao i moguće lokacije ispaljenja granata. Tako je pronašao na Trebeviću i lokaciju ispaljenja granate od 120 mm, koja je prema optužnici ubila 43 i ranila 75 Sarajlija.

„Kao što vidite područje je ravno, stabilno i ima čak i zaklon. I da se nalazi unutar margine pogreške od 5 stupnjeva u odnosu na 170 stupnjeva. To je bilo određeno kao kut kojeg je UNPROFOR utvrdio u svom izvještaju, kao kut od kud je došla granata koja je pala na Markale“, pokazivao je na snimkama istražitelj Hogan.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:55 0:00
Direktan link

Iskazom Hogana tužiteljstvo je željelo osporiti navode ruskog pukovnika Andreja Demurenka, koji je sudjelovao u istrazi kao član UNPROFOR-a, sugerirajući da je za Markale 1995.godine odgovorna postavljena mina, osporavajući pri tom da se radilo o granati ispaljenoj s položaja VRS-a.

Iako na suđenju generalu Mladiću trenutno traje izvođenje dokaza u vezi srebreničkog genocida i idući svjedok će govoriti o artiljerijskim napadima na sarajevske civile.

Za idući tjedan najavljen je iskaz stručnjaka za minobacačke projektile Ričarda Higsa (Richard Higgs) koji će svjedočiti o nekoliko granatiranja navedenih u Mladićevoj optužnici - napadima na tržnicu Markale, Livanjsku ulicu i sarajevsko naselje Dobrinja.

(VIDEO: Snimka masakra na Markalama 1995.godine)
Godišnjica Markala: Dan sjećanja na sve poginule Sarajlije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG