Dostupni linkovi

Bodiš: Mađarska postala paradoks u Evropi


Gabor Bodiš
Gabor Bodiš
Gabor Bodiš, bivši zamjenik direktora Balkanskog servisa Radija Slobodna Evropa, a posljednih godina i direktor i glavni urednik mađarske televizije Dunaj u Budimpešti, dolaskom Fidesa na vlast, ostao je bez posla. Televizija je ugašena, kao i brojni drugi nezavisni mediji.

Mađarska je Ustavom koji ukida republiku, postala paradoks u Evropi, ističe Bodiš u razgovoru za RSE.

RSE: Kolega Bodiš, kojim smjerom ide Mađarska?

Bodiš: Pa ja mislim, iako moja ocena i nije najmerodavnija, da Mađarska ide lošim smerom, i to zbog dva razloga. Prvo, ekonomija je u ruševinama, a premijer Viktor Orban koji je proglasio borbu protiv zaduživanja, Mađarsku je zadužio kao niko do sada. Podaci objavljeni pre dva dana govore o 83-postotnoj zaduženosti zemlje. Drugo, usvajanjem novog Ustava, ova vlada je zaokružila jedan projekat koji upravo vladajućima osigurava ostanak u vlasti, ili uz vlast.

Teško da će iko u dogledno vreme imati u parlamentu dvotrećinsku većinu, pa je izmena ovakvog Ustava kojim se ukida republika gotovo nemoguća. Smisao Orbanovog projekta je da betonira vlast jedne stranke. Na primer, ako i izgube vlast jednostvnom većinom, Fidesovi ljudi ostaju na ključnim državnim institucijama i nakon izbora.

RSE: Znači li to da je Orbanu i Fidesu uspijelo napraviti državu koja je jedan izuzetak, gotovo paradoks u Evropskoj uniji?

Bodiš: Apsolutni paradoks. Tako se nešto nikada nije desilo u Uniji, i zato su njene institucije u nedoumici kako postupiti. Nije predviđeno kako da se reaguje na takav slučaj. Viktor Orban i njegova vlada ruše sve principe Evropske unije, i to, dosad, nekažnjeno. Postoje mišljenja da bi Mađarska trebalo da bude izbačena iz EU. To je dugotrajan i mukotrpan proces i niko ozbiljan u to ne veruje. Može se desiti da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u evropskim institucijama, i to je najveća kazna koja je predviđena poveljama Unije.

Nezavisni mediji uništeni

RSE: 2011. je prošla u znaku zauzdavanja medija. Evropska komisija, međunarodna novinarska udruženja su upozoravala na ograničavanje medijskih sloboda. Neki novinari su štrajkali glađu, no to nije pomoglo da se onemogući vladi kontrola medija, i da se zaustavi uništavanje nezavisnih medija.

Čak je za vreme Slobodana Miloševića bila veća sloboda štampe u Srbiji, nego danas u Mađarskoj.
Bodiš: Nezavisni mediji su apsolutno uništeni. Sada mogu da kažem, kao čovek koji je živeo u Jugoslaviji, za vreme Miloševića, da je čak i za njegovo vreme bila veća sloboda štampe u Srbiji, nego danas u Mađarskoj. Na primer, državna televizija je demonstracije protiv vlade i Viktora Orbana, koje su izbile povodom proglašenje Ustava, spomenula u dve rečenice, a snimka je pokazivala samo kordon policije ispred Opere gde se održavala svečanost. A bilo je, po nekim procenama, izmedju 50 i 100 hiljada demonstranata. Prvi put su opozicijske stranke i nevladine organizacije protestovale zajedno protiv vlade.

RSE: Da li bi građansko nezadovoljstvo moglo dovesti do izvanrednih izbora i istinske demokracije u Mađarskoj?

Bodiš: Ja mislim da protesti ne mogu dovesti do izvanrednih izbora. Oni se mogu desiti samo u režiji Viktora Orbana ukoliko on proceni da će za godinu dana izgubiti toliko da će nestati s političke scene. Raspisaće ih kako bi spasio što se može spasiti. Mislim da u samoj Mađarskoj, možda grešim, možda kada dođe do veće bede, dođe do revolta većih razmera, no u to nisam siguran. Samo spoljni pristisak može dovesti do promene situacije. Primer za to je inicijativa bivšeg američkog ambasadora u Budimpešti Marka Palmera i univerzitetskog profesora Charlesa Gatia američkom Kongresu da se ponovno otvori Radio Slobodna Evropa na mađarskom jeziku.
XS
SM
MD
LG