Dostupni linkovi

Nastavljeni pregovori Beograda i Prištine


Šefovi pregovaračkih timova Kosova i Srbije, Edita Tahiri i Borko Stefanović u Briselu
Šefovi pregovaračkih timova Kosova i Srbije, Edita Tahiri i Borko Stefanović u Briselu
Razgovori Beograda i Prištine nastavljeni su u sredu u sedištu Evropske unije u Briselu, a na dnevnom redu je bilo regionalno predstavljanje Kosova i rešavanje pitanja prelaza.

Šefica tima Prištine u pregovorima s Beogradom Edita Tahiri izjavila je da će veoma teško biti postići dogovore o regionalnom predstavljanju Kosova i, kako je istakla, "integrisanom upravljanju granicama" na celoj teritoriji Kosova.

Ona je uoči razgovora rekla da u vezi s regionalnim predstavljanjem Kosova Srbija i dalje insistira da njihovi predstavnici budu pod okriljem UNMIK-a, što, kako je rekla, nije ostvarivo zato što je "Kosovo suverena država dok je UNMIK prevaziđen".

Kad je reč o "integrisanom upravljanju granicama", onda tu rešenje, prema njenim rečima, mora biti takvo da Srbija i Kosovo - kao suverena država, priznata od većine uticajnih zemalja u svetu - to sprovode "po evropskom modelu - onako kako proizilazi iz Lisabonskog sporazuma".

Edita Tahiri je podvukla da Srbija ne sprovodi do sada postignute dogovore, rekavši i da šef srpske delegacije "politički tumači sadržinu tih dogovora" i dodala da se 9. decembra očekuju važne odluke vođa Evropske unije o budućim odnosima sa zemljama zapadnog Balkana, pa će to onda uticati i na potonju fazu dijaloga Beograd-Priština.

Jozviak: Šanse za dogovor "fifti - fifti"

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da će uprkos teškoj situaciji zbog zbivanja na severu Kosova biti uloženi napori da se postigne nagodba oko predstavljanja Prištine na reigonalnim forumima i o adminsitrativnim prelazima.

Stefanović je pred početak osme runde dijaloga s delegacijom Prištine, naglasio da je sad nužno da KFOR prestane sa nasilnim uklanjanjem barikada, ali i da se Srbi na severu Kosova povuku sa njih.

Stefanović je ocenio da su barikade odigrale svoju ulogu time što je onemogućeno da prištinske vlasti na prelaze postave svoje carinike i policajce.

Prema njegovim rečima, pokušaj dogovora o predstavljanju Prištine na regionalnim skupovima i prelazima biće veoma težak jer sve govori da prištinske vlasti i dalje nastoje da kroz to izdejstvuju priznanje samoproglašene državnosti Kosova.

Ovo je poslednja runda pregovora pre zasedanja Evropskog saveta 9. decembru u Briselu na kojem članice EU treba da odluče da li je Srbija ispunila uslove da dobije status kandidata

Iz više različitih izvora u javnost su procurile informacije da je već dogovoreno da odluka o kandidaturi Srbije bude odložena do proleća, odnosno aprila 2012.

Međutim, dopisnik RSE iz Brsiela Rikard Jozviak kazao je da su šanse "fifti-fifti" i da sve zavisi od toga da li će Srbija pokazati dobru volju za napredak u pregovorima.
XS
SM
MD
LG