Dostupni linkovi

Stafanović i kosovski Srbi: Kraj ljubavi


Predstavnici kosovskih Srba sa Borislavom Stefanovićem u Beogradu, 17. novembra 2011
Predstavnici kosovskih Srba sa Borislavom Stefanovićem u Beogradu, 17. novembra 2011
Dogovor o prelazima još nije postignut, ali će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom 21. novemba u Briselu. Najtvrđi orah sada su Srbi sa Kosova, kojima je poručeno da moraju da sprovode sporazume Vlade Srbije, ali su oni najavili da će podneti krivičnu prijavu protiv Borislava Stefanovića, šefa srpskog tima za dijalog sa Prištinom.

Borislav Stefanović, vođa beogradskog tima za dijalog sa Prištinom rekao je da dogovor o prelazima na severu Kosova još nije postignut jer kosovske vlasti žele da od njih naprave državne prelaze, ali i da će nastaviti razgovore sa Prištinom 21. novembra.

Iako je do sada Beograd poručivao da se dijalogu neće vratiti dok se ne reši pitanje prelaza na severu Kosova, taj stav je, očigledno, tiho odbačen jer je 9. decembar, dan kada se odlučuje o kandidatskom statusu Srbije, veoma blizu.

U međuvremenu je na svetlo dana isplivalo da su kosovski Srbi izgleda za Beograd tvrdji orah od Prištine ili Brisela. I da se duboke podele njih i Vlade Srbije ne odnose samo na rešenje takozvanog integrisanog upravljanja prelazima Brnjak i Jarinje.

Pukotina je mnogo dublja i to se nakon susreta Stefanovića sa predsednicima severnokosovskih opština više nije moglo sakriti, pa je i sam Stefanović priznao da je po nekim pitanjima bilo suštinskih neslaganja.

Upitan da li će na severu Kosova uopšte biti moguće sprovodjenje sporazuma sa Prištinom ako tamošnji čelnici smatraju da su ti dogovori suprotni interesima Srba, on je kazao da različiti stavovi ne smeju da zamagle cilj koji je isti:

“Pitanje implemantacije će biti sprovedeno, kao i do sada, kroz odluke Vlade Republike Srbije i nadležnih organa koji su u tom procesu neophodni. Državljani i gradjani koji žive na Kosovu i Methohiji su gradjani Republike Srbije”, izjavio je Stefanović.

Krivična prijava protiv Stefanovića

I u obraćanju novinarima nakon sastanka ta distanca je bila vidljiva. Stefanović im se obratio u zgradi Vlade Srbije, dok su predstavnici opština to učinili odvojeno, na ulici ispred zdanja Vlade.

Srbi sa severa Kosova ubeđeni su da su svi sporazumi sa Prištinom u isključivoj funkciji takozvanog “mekog” priznanja nezavisnosti Kosova.

Razgovori sa Borislavom Stefanovićem završeni su bez dogovora, rekao je novinarima predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić. On je čak najavio podnošenje krivčne prijave protiv Stefanovića zbog toga što su sporazumi postignuti sa Prištinom, kako smatra, protivni zakonima Srbije i interesima srpskog naroda:

Predstavnici Srba sa severa Kosova u razgovoru sa Borkom Stefanovićem, 17. novembar 2011.
Predstavnici Srba sa severa Kosova u razgovoru sa Borkom Stefanovićem, 17. novembar 2011.
“Mi smo preneli naš stav gospodinu Stefanoviću da je sporazum o matičnim knjigama protivan zakonima i da će, najverovatnije danas ili narednih dana, Zajednica srpskih opština sa Kosova i Metohije podneti i krivičnu prijavu protiv njega i članova pregovaračkog tima jer su sporazumi na štetu srpskog naroda i protivni zakonima Republike Srbije. O tome govori i činjenica da sedam od dvadeset jednog ministra, koliko je bilo na sednici Vlade nije glasalo za predaju matičnih knjiga Evropskoj uniji, odnosno, vlastima u Prištini”, rekao je Pantić.

Nepromenjeni stavovi

On je naveo da je razgovor sa Stefanovićem trajao dva i po sata ali da su stavovi ostali nepromenjeni.

"Ne prihvatamo prisustvo bilo kakvih carinika na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Na to nas obavezuju stavovi i odluke naših skupština i to je predočeno Stefanoviću"
, naveo je Pantić.

On je takođe rekao da kosovski Srbi da neće učestvovati u sprovođenju sporazuma koji eventualno budu postignuti u Briselu, a da će odluku o tome li barikade ostaju na prelazima doneti građani.

Pantić je ocenio da priča o integrisanom upravljanju carinom zapravo "preslikavanje" Ahtisarijevog plana.

Tu tvrdnju Marko Prelec, direktor Balkanskog projekta Međunarodne krizne grupe, ovako je komentarisao:

“Ne, to nije tačno, Neću da ulazim u sukob između Stefanovića i
"Čitav Ahtisarijev plan se temelji na nezavisnosti Kosova i priznanju te nezavisnosti od strane Srbije", podseća Marko Prelec.
Pantića, ali to što što ima nešto slično, ali u drugom kontekstu u Ahtisarijevom planu uopšte ne znači da je u pitanju ista stvar. Čitav Ahtisarijev plan se temelji na nezavisnosti Kosova i priznanju te nezavisnosti od strane Srbije. Upravo to je bila ideja – da će Srbija prihvatiti nezavisnost Kosova, ali to Srbija nije prihvatila niti prihvata, zbog čega se i čitava ova diskusija vodi u jednom drugom kontekstu”, rekao je Prelec za Radio Slobodna Evropa.

Ako se ne postigne rešenje o prelazima Brnjak i Jarinje Srbija je u ozbiljnoj opasnosti da u decembru ne dobije status kandidata, upozorio je Prelec. Upitan da li će se zbog otpora Srba sa severa Kosova uopšte i primenjivati dogovori koji su postignuti sa Prištinom, naš sagovornik kaže:

“Totalno je nejasno hoće li se primenjivati ili ne. Imam dojam da se sama Vlada u Beogradu drobi oko tih pitanja. Čak prilično nekontroverzne mjere stvaraju goleme probleme – kao što je pitanje vezano za katastar ili neke druge mjere koje su već dogovorene. Činjenica jeste da Srbija ne primjenjuje dosta toga što je već dogovoreno. Kad se postavi pitanje hoće li uspjeti privoljeti Srbe sa Kosova da to urade – da, to je apsolutno otvoreno pitanje”, ocenjuje Prelec.
XS
SM
MD
LG