Dostupni linkovi

Kako Mugoša i glavni grad troše pare iz budžeta


Miomir Mugoša, foto: Savo Prelević
Miomir Mugoša, foto: Savo Prelević
Pitanje kako se troši budžet na nivou Podgorice ponovo je aktuelizovano nakon što je vlast na nivou glavnog grada odbila da saopšti koji su studenti iz gradske kase dobili stipendije.

Dok u opoziciji i u SDP, nekadašnjem koalicionom partneru vladajuće Demokratske partije socijalista, tvrde da je to nastavak mahinacija pošto je velom tajnosti obavijena i dodjela brojnih stanova na području Podgorice, u DPS to nijesu željeli da komentarišu.

Višegodišnje spekulacije o tome kako se pare iz gradske kase Podgorice troše na nelegalan način, dobile su svoj nastavak nakon što je opoziciona SNP upozorila javnost kako vlast na nivou glavnog grada ne želi da saopšti kojim studentima je dodijelila stipendije u iznosu oko 27 000 eura.
Vujović: Čim nešto tajite imate razloga za to, a mi drugi koji to pratimo imamo razloga za sumnju.

U toj partiji kao dodatni razlog za sumnju o kriterijumima na osnovu kojih su stipendije dodjeljivane navode i taj što se navodno mnogo dobrih studenata bezuspješno obraćalo Sekratarijatu za kulturu i sport pa čak i lično gradonačelniku Miomiru Mugoši. Vladimir Vujović šef kluba odbornika SNP u Skupštini Podgorice stoga zaključuje:

"To je stil lokalne vlasti u Podgorici i prvog čovjeka grada. Sve ono što ne žele da ugleda svjetlost dana svrstava se u čuvanje tajnosti. Umjesto da bude za ponos ako glavni grad dodjeljuje stipendije studentima, da se saopšte njihova imena jer naprosto vjerujemo da su to najbolji pojedinci među mladim ljudima. Ostaje tajna zašto se to ne saopštava, ako su stvari potpuno jasne. Čim nešto tajite imate razloga za to, imate razloga da to ne bude javno a mi drugi koji to pratimo imamo razloga za sumnju".

Problematične i dodjele stanova

U odborničkom kljubu vladajuće Demokratske partije Socijlista nijesu željeli da komenatrišu optužbe koje stižu iz opozicije i uputili su nas na gradski sekretarijat za finansije, čiji je sekretar Miomir Jakšić bio na seminaru. Šta kažu u SDP, dojučerašnjem koalicionom partneru DPS, koji je iz vlasti izašao zbog načina na koji je reizabran gradonačelnik Mugoša.
Podgorica - ilustracija

"Mi smo prije svega uvijek za transparentnost. Svako tajenje podataka budi sumnju, opravdanu ili neopravdanu da se nešto radi, što bi naši ljudi rekli "ispod žita" odnosno da se nešto ne radi kako treba. Ako radimo sve kako treba nema ni jednog razloga da nešto bude sakriveno. Mi imamo apsurdnu situaciju da jedna komisija za dodjelu stanova, koja je izabrana od skupštine nije nikada skupštini u zadnjih 5 do 6 godina, nije dala izvještaj o svom radu", kaže bivši prvi čovjek podgoričke Skupštine Dorđije Suhih.

Pitanje raspodjele brojnih stanova na području glavnog grada takođe je obavijeno velom tajne i gradski oci godinama odbijaju da saopšte ko su zaposleni u opštini koji su dobili stanove na osnovu posebnih zasluga.

"Što se tiče podjele stanova i to velikog broja stanova i potrošnje velikih sredstava iz budžeta glavnog grada mi smo ulagali neviđene napore da dođemo do tih podataka. U odgovorima na naše upite dobijali smo informacije o njihovoj veličini i lokaciji ali nikada nijesmo dobili imena. To je najveća moguća tajna. Zašto kriti to da su građani Podgorice svojim sredstvima nagradili zaslužne stanovnike Podgorice? Ova vlast nakon što ne razumije građane, ne razumije njihove potrebe. Ona razumije samo sebe i svoju moć", kaže Vladimir Vujović.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora poručuju kako je glavni grad bio dužan da shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama saopšti podatke o onima kojima je dodijelio stpendije i stanove.

Vuk Janković napominje da pristup MANS-a podacima o tome ko je sve i na osnovu čega dobio stan nije bio dozvoljen i sada čekaju na odgovor Upravnog suda.

"Podjela stanova, to je prosto imovina nas građana koji moraju biti upoznati sa samim poslovima koje je sam gradonačelnik donosio i svakako da dodjele tih stanova moraju biti javne. Takvi poslovi uopšte moraju biti javni da bi smo govorili o transparentnom radu institucija i mislim da će na tako nešto institucije biti dužne da odgovore", ocjenjuje Janković.
XS
SM
MD
LG