Dostupni linkovi

Ko su donatori političkih partija u Crnoj Gori?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Finansiranje političkih partija, pogotovo u dijelu donacija kompanija i građana i dalje su u sivoj zoni, odnosno nije do kraja jasno ko i sa koliko novca pomaže političke stranke u Crnoj Gori.

Ne zna se da li su u pitanju dobrovoljne ili obavezne donacije, nije najjasnije kako je moguće da su građani partijama uplatili mnogo više novca nego preduzeća i da li su osobe, navodni donatori to zaista ili su njihova imena samo paravan za pranje novca?

Prema podacima iz Centra za demokratsku tranziciju parlamentarne partije prihodovale su u prošloj godini oko 4,5 miliona eura, a građani su uplatili 660 hiljada eura, 35 puta više nego pravna lica, koja su izdvojila svega 19 hiljada eura.

Ni jedna partija, međutim nije dostavila spiskove preduzeća i kompanija koje su ih pomogle u prošloj godini a spisak građana i njihovih donacija dostavila je samo DPS .

Među onima koji su pomogli vladajuću partiju su i njeni funkcioneri a prema spisku sa preko 2000 imena najizdašniji nijesu bili i najviše rangirani - predsjednik partije
Milo Đukanović i potpredsjednik Svetozar Marović.

Za 500 pa i više eura od njih uplatili su gradonačelnici Berana, Kotora kao i neki drugi funkcioneri DPS.

Paravan za nezakonite radnje

Milica Kovačević
kaže da donacije partijskih funkcionera nijesu dobrovoljne već da su moranje, odnosno obaveza da se nešto od novca koji prihoduju izdvoji za partijsku kasu

"Mi u CDT-u nijesmo oduševljeni tom praksom ali ona postoji, ona nije zabranjena , trenutno je zakonita. Međutim, ono što bi moglo da se uradi u tom smislu a što je urađeno u nekim zakonodavstvima u kontinentalnoj Evropi je da se to i propiše zakonom. Dakle, da postoje članarine, da postoje donacije kao nešto što je apsolutno dobrovoljno", kaže Kovačević.

Milica Kovačević, PR koordinator Centra za demokratsku tranziciju, bez datuma
Posebno je interesantan podatak kako su kompanije i preduzeća partijama u Crnoj Gori donirale mnogo manje novca u odnosu na građane.

"Takav je jednostavno sistem. Kontrola partijskog finansiranja ne postoji. Donacije pravnih lica nijesu uvijek donacije u novcu. To je često ustupanje bilborda, nekakvih poslovnih prostora, opreme. Mi se nadamo da ćemo se izboriti za to da novi Zakon o finansiranju političkih partija tretira i te donacije koje nijesu u novcu, te da će tako građani imati mogućnost da steknu pravu sliku o tome kolika je stvarna vrijednost onoga što političke partije dobijaju od pravnih i fizičkih lica", kaže Kovačević.

Nova srpska demokratija je prijavila da je od donacija fizičih lica prihodovala devet hiljada eura, SNP 4,1 hiljadu, Forca 280, a Bošnjačka stranka 200 eura. U izvještajima tih partija imena donatora nijesu navedena.

Predsjednik Izvršnog odbora NOVE Milutin Đukanović kaže da je u pitanju tehnički propust i da zbog toga nijesu dostavili spisak donatora ali je obećao da će to uskoro učiniti.

Đukanović u izjavi za RSE kaže kako sumnja da je spisak donatora DPS-a koji su objavili pojedini mediji, zapravo paravan za nezakonite radnje.

"Jer mi danas imamo određene ljude koji tvrde da nijesu uplatili nikakve pare. Jedan od njih je glavni i odgovorni urednik TV In a takvih još ima sigurno puno. Jednostavno, treba istražiti kako su te pare legle na žiro račun DPS. Treba tražiti riginalne uplatnice da vidimo ko ih je potpisivao. Ja bih mogao da garantujem da 90 posto onih ljudi koji se nalaze na spisku nikakv novac nijesu uplatili. Ako postoji i nokat od pravne države to se lako može utvrditi za 24 sata. Ali ovdje je očigledno da, budući da se radi o tolikom novcu, kešu, da taj novac nije zakonito steknut i on se ubaca na žiro račun partije. To se može tumačiti i kao pranje novca", kaže Đukanović.

Prekršajni postupak

U izvještajima ostalih parija, Pokreta za promjene, SDP i Hrvatske građanske inicijative navodi se da nije bilo donacija od pravnih i fizičkih lica.

Funkcionera socijaldemokrata, Ervina Spahića pitali smo da li to znači da on i njegove kolege nijesu obavezni da dio svojih primanja daju partiji:

"Mi po statute partije imamo obaveznu članarinu i svaki član partije mora da plaća članarinu. To je za nezaposlene jedan euro godišnje, za zaposlene jedan posto od primanja a za one koji su funkciju dobili na račun partije 10 posto".

RSE: Da li ste zakonski obavezni da i po tom osnovu članarine dostavljate izvještaj o toj vrsti donacije?

Spahić: Ja ne znam da li je u obavezi ali se vjerovatno tamo vodi evidencija o tome. Ja direktno preko banke uplaćujem članarinu na žiro račun partije i ne dajem novac na ruke.

Ostaje da se vidi da li će, kako je to propisao zakon Ministarstvo finansija u najkraćem roku pokrenuti prekršajni postupak protiv svih koji nijesu poštovali Zakon o finansiranju političkih partija.
XS
SM
MD
LG