Dostupni linkovi

Kina lansirala drugu svemirsku stanicu Tiangong 2


Tiangong 1
Tiangong 1

Kina je lansirala svoju drugu svemirsku stanicu u znak rastuće sofisticiranosti svojih programa koje podržava vojska, a namerava da pošalje misiju na Mars u narednim godinama, javlja Associated press.

Tiangong 2 je lansirana u svemir u četvrtak uveče raketom Long 7. iz Jiuquan centra za lansiranje satelitana rubu pustinje Gobi u sjevernoj Kini.

Kina planira da sljedećeg mjeseca pošalje svemirski brod Shenzhou 11sa dva astronauta da pristane uz stanicu a da astronauti ostanu na brodu mjesec dana. Stanica, čije ime znači "Nebeska palata ", smatra se odskočnom daskom za misiju na Mars do kraja ovog desetljeća.

U Tiangong 2 modul će se koristiti za "sisteme testiranja i procese za srednjoročni boravak u prostoru", i za različite medicinske i tehnološke eksperimente.

Prva kineska svemirska stanica Tiangong 1, pokrenuta je u septembru 2011. godine i službeno je prestala raditi nakon što je imala tri posjete svemirskog broda.

Od 2003. kada je Kina poslala svoju prvu posadu u svemir i postala tek treća zemlja nakon Rusije i SAD koja je to učinila. Od tada Kina je izvela svemirsku šetnju i spustila svoj Yuta rover na Mjesec. Predpostavlja se da je u budućnosti ovog programa i spuštanje ljudske posade na Mjesec.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG