Dostupni linkovi

Peking uvodi policiju za borbu protiv smoga


Visok nivo toksičnog smoga, koji je zahvatio Peking, pokušaće da smanji novi tim policije za zaštitu životne sredine, najavio je vršilac dužnosti gradonačelnika kineske prijestonice Caj Chi.

Policija će, kako je rekao, istraživati lokalne izvore zagađenja vazduha, kao što su prašnjavi putevi ili pravljenje roštilja na otvorenom prostoru, objavio je BBC.

Chi je, takođe, obećao da će se smanjiti potrošnja uglja za 30 odsto ove godine, prenijela je državna agencija Sinhua. Kako bi izbjegli da udišu zagađeni vazdug, mnogobrojni građani bili su primorani da danima ne izlaze iz svojih domova.

U više oblasti Kine, kako su nedavno prenijeli mediji, vlada veliko zagađenje, a Peking je pod crvenom uzbunom - najvišom od četiri vrste uzbune što se tiče smoga. Istovremeno u Pekingu je proglašena i žuta uzbuna zbog magle.

Druga područja, posebno u sjevernoj Kini su pod crvenim upozorenjem i zbog magle i zbog smoga.

Mediji su objavili snimke na kojima se vidi da smog prekriva glavni grad u tolikoj mjeri da se vide samo vrhovi zgrada. Visok nivo zagađenja traje nedjeljama, što je dovelo do otkazivanja letova i uvođenja zabrana za saobraćaj.

XS
SM
MD
LG