Dostupni linkovi

Janukovič odbio zahtjev opozicije za ostavkom, najavljen potpis sa EU


Demonstranti u Kijevu, 12. decembar 2013.
Demonstranti u Kijevu, 12. decembar 2013.
Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odbacio je zahtjeve opozcije da odstupi s vlasti nakon jednoiposatnog sastanka koji je prenošen uživo, nekoliko sati nakon što je zamjenik premijera Serhij Arbuzov, izjavio je da će Kijev "uskoro potpisati" sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Janukovič je prethodno rekao kako će predložiti amnestiju za sve koji su uhapšeni tokom dvonedjeljnih protesta. Vlasti su u petak također oslobodile posljednjih devet osoba koje su bile uhapšene tokom demonstracija 1. decembra.

Predsjednik Ukrajine, koji je 3. decembra preživio glasanje o povjerenju u parlamentu, je liderima opozicije rekao da ga samo parlament može smijeniti: "Bilo je glasanje i vidjeli ste kako je prošlo."

Vitalij Kličko, svjetski prvak u boksu i jedan od troje lidera opozicije, je upozorio predsjednika da upotreba sile protiv demonstranata “može imati opasne posljedice kako za zemlju tako i samog Janukoviča".

Arbuzov je izjavio je da će Kijev "uskoro potpisati" sporazum o pridruživanju sa EU ali je odbio da navede tačan datum potpisivanja ili rok do kojeg će on biti potpisan. Opozicija je pozvala na masovne proteste u nedelju.

„Uveravam narod Ukrajine – pregovori će biti nastavljeni. Ukrajina će uskoro doći do istorijskog trenutka u kome će potpisati Sporazum o pridruživanju, uzimajući pritom u obzir strateške, nacionalne interese“.

Proevropski demonstranti su u međuvremenu ojačali svoje pozicije u centru Kijeva ponovo postavivši barikade koje je policija nedavno uklonila.

Arbuzov je, nakon sastanka sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom u Briselu, rekao da su tom prilikom razgovarali o "putu koji će dovesti do primene" sporazuma, od čijeg je potpisivanja predsednik Ukrajine Viktor Janukovič 21. novembra odustao i nakon čega su u Kijevu pokrenute masovne demonstracije.

Serhij Arbuzov
Serhij Arbuzov
Komesar File je, nakon celodnevnih pregovora u četvrtak sa najvišim ukrajinskim zvaničnicima u Briselu, rekao da se EU "jasno obavezala da se u finansijskoj pomoći uskladi sa nivoom ambicija njenih ukrajinskih partnera".

„Nismo razgovarali o konkretnim iznosima. Prvo je potrebno da razgovaramo o interesima ukrajinske strane, kao i o njihovim obavezama i tome u kom će vremenskom okviru primeniti Sporazum o asocijaciji. Tada možemo da govorimo i o povezivanju naše pomoći tom procesu“, rekao je File.

I visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton, izjavila je ranije u četvrtak da predsednik Ukrajine Viktor Janukovič "namerava da sa EU potpiše dalekosežni sporazum o trgovini i saradnji“, koji je prošlog meseca odbio.

U međuvremenu, Ukrajina je obećala SAD da neće primeniti oružanu silu protiv demonstranata. Ipak, opozicija nema mnogo poverenja u takva obećanja zvaničnika. Jedan od lidera opozicije, Arsenij Jatsenjuk je u četvrtak uveče, tokom demonstracija na Trgu Nezavisnosti u centru Kijeva, okupljenima poručio:

„Čini se da je ovo šala koja nikako ne prestaje. Vlada Ukrajine stalno obećava da će potpisati Sporazum o pridruživanju, ali nikada ne ispuni to obećanje. EU je veoma jasno rekla da su vrata otvorena i da je Unija spremna da u bilo kom trenutku sa Ukrajinom potpiše taj Sporazum. Ali, moj osećaj je da je ovo još jedan blef ukrajinskih vlasti“.
XS
SM
MD
LG