Dostupni linkovi

Kijev i Moskva bez dogovora o isporuci gasa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Predstavnici Rusije i Ukrajine nisu uspeli da postignu dogovor o namirivanju neplaćenih dugova Kijeva prema Moskvi, kao ni o ceni gasa za buduće isporuke Ukrajini. Prethodno je šef diplomatije Ukrajine istakao da je postignuto “međusobno razumevanje” u ključnim delovima plana za okončanje nasilja u istočnim delovima Ukrajine.

Predstavnici Rusije i Ukrajine nisu uspeli da postignu dogovor o namirivanju neplaćenih dugova Kijeva prema Moskvi, kao ni o ceni gasa za buduće isporuke Ukrajini, javlja servis RSE na engleskom. Moskva je zapretila da će 10. juna prekinuti dotok gasa Ukrajini, ukoliko Kijev ne izmiri dugove, ali je energetska kriza izbegnuta pošto su se obe strane dogovorile da se sastanu u utorak ili sredu u Briselu.

Dijalog između ministara energetike dveju zamalja i evropskog komesara za energetiku trajali su sedam sati u glavnom gradu Belgije. Ukrajinski ministar Jurij Prodan rekao je da nije učinjen nikakav napredak od njihovog poslednjeg susreta prošle sedmice.

Zvaničnici EU rekli su za RSE da je struktura isplate duga blizu dogovora, ali da je jaz između cene gasa i dalje dubok. Naime, Kijev se zalaže za cenu gasa od 268 dolara na 1.000 kubika, dok Moskva istrajava na ceni od 485 dolara.

"Imamo neka otvorena pitanja i neke različite pozicije, ali smo se dogovorili da nastavimo razgovore", rekao je komesar EU za energetiku Ginter Etinger.

Ruski ministar energtike Aleksandar Novak kaže da je predložio “veoma konstruktivan plan” koji uključuje i rešenje za izmirivanje neplaćenih dugova za novembar i decembar 2013. do 10. juna, kao i deo duga za april i maj.

Šef diplomatije Ukrajine istakao je u ponedeljak da je postignuto “međusobno razumevanje” sa Rusijom u ključnim delovima plana koji je predložio ukrajinski šef države Petro Porošenko za okončanje nasilja u istočnim delovima Ukrajine.

Saopštenje iz ukrajinskog ministarstva stiglo je nakon drugog dana razgovora koje su vodili članovi kontakt grupe iz redova Rusije, Ukrajine i OSCE-a. S druge strane, Rusija nije davala zvanične izjave.

Ruska i ukrajinska strana su 8. juna započele razgovore, koji bi prema rečima Porošenka, trebalo da se vode na dnevnoj razini. Porošenko je nakon prvog razgovora kazao da “moramo okončati borbe ove sedmice”.

U međuvremenu, ukrajinske snage razmenile su u ponedeljak vatru sa proruskim separatistima koji kontrolišu grad Slovjansk na istoku Ukrajine.
XS
SM
MD
LG