Dostupni linkovi

Ban bh. parlamentarcima: Slušajte glas građana


Ban Ki Mun se obraća poslanicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, 25. jul 2012.
Ban Ki Mun se obraća poslanicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, 25. jul 2012.
Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun u srijedu je boravio u Sarajevu. U obraćanju bh. parlamentarcima poručio je da moraju voditi više računa o građanima Bosne i Hercegovine koji žele vladavinu prava, nova radna mjesta, a mladi da je ne napuštaju. Istovremeno, kazao je i kako su državi potrebne ustavne reforme, te brže približavanje Evropskoj uniji, na čemu će imati pomoć i UN-a. Najavio je i da će u četvrtak posjetiti Srebrenicu za koju je rekao da UN nisu ispunile svoju odgovornost, a međunarodna zajednica nije spriječila genocid koji se dogodio.

Ban je u obraćanju bh. parlamentarcima, podsjetio je kako je prije 20 godina Bosna i Hercegovina bila domaćin mirovnim snagama UN-a, a da dvije decenije kasnije njeni pripadnici Oružanih snaga služe u mirovnim misijama UN-a širom svijeta. Mun je rekao i da je u Bosnu i Hercegovinu došao da bi podstakao napredak države, te da različitosti naroda i religija zemlju definišu. Generalni sekretar je kazao i kako su neki htjeli suživot tokom rata pokopati, ali da je ono stvaran i da nudi put ka budućnosti.
Ban Ki Mun sa članovima Predsjedništva BiH
Ban Ki Mun sa članovima Predsjedništva BiH

„U nastojanjima da ostvarite vaše ciljeve, pozivam vas da koristite jednu sposobnost iznad svega: sposobnost slušanja. Pozivam vas da slušate glas vaših građana i angažujete se u istinski dijalog sa svojim susjedima. Građani ove zemlje, posebno mladi u Bosni i Hercegovini, gledaju u vas. Oni žele da imaju efikasan parlament. Oni znaju da su nam zastoj i stagnacija svima neprijatelji. U eri brzog kretanja, stajanje u mjestu znači dalje zaostajanje. Ljudi žele transparentne i odgovorne institucije. Oni znaju da korupcija izjeda sve što dotakne. U politici bilo gdje, isuviše je lako pothranjivati strahove u svrhu uskih interesa i kratkoročnih ciljeva“, poručio je generalni sekretar UN-a.

Ban Ki Mun je podsjetio kako su evropske integracije najbolji put da se osigura buduća stabilnost i prosperitet države. Prema njegovim riječima, evropski projekat je jedinstvena prilika da se premoste podjele i stvori stabilna i prosperitetna budućnost. Mun je kazao i da su Ujedinjene nacije i dalje partner u procesu reformi za članstvo u Evropskoj uniji. Prioriteti bi, kako je rekao, trebali biti zapošljavanje, osiguranje socijalne zaštite, rješavanju pitanja izbjeglih i povratnika i promovisanje vladavine zakona i ljudskih prava.

„Pozdravljam aktivni angažman Parlamenta u definiranju opcija ustavne reforme, kojom bi se osnažila prava vaših građana i suzbili svi oblici diskriminacije. Ustavna reforma je krajnje složena. Nema lakog rješenja. Ali, upravo zato što je to dug put, prvi koraci se moraju napraviti brzo“, naglasio je Ban.

Ne možemo se kriti iza lijepih riječi, a slabih djela

Generalni sekretar UN-a je ocijenio kako je saradnja u regiji dobra, te da u budućnosti treba pomoći mladim ljudima iz različitih sredina da se susreću i upoznaju. Dijalog i regionalna saradnja, kako je naveo, su od ključne važnosti da bi se riješila teža pitanja kao što su koorodinacija u suđenjima za ratne zločine, te podrška žrtvama i svjedocima.
Generalni sekretar UN u posjeti Sarajevu, 25. jul 2012.
Generalni sekretar UN u posjeti Sarajevu, 25. jul 2012.

„Lideri moraju pokazati hrabrost, moraju se pokrenuti dalje od stalnog natjecanja, i dijeliti zajedničko tlo. To je ključno za napredak zemlje. To je ključno za žrtve, jer žrtve zaslužuju i pravdu i istinu o sudbini njihovih bližnjih“, istakao je generalni sekretar UN-a.

Ban Ki Mun je najavio i kako će u četvrtak posjetiti Srebrenicu, kako bi odao počast žrtvama i njihovim porodicama.

„Ujedinjene nacije nisu ispunile svoju odgovornost. Mađunarodna zajednica nije spriječila genocide koji je usljedio, ali, naučili smo lekciju iz tog užasa i još uvijek je učimo. Ogroman broj muškaraca i dječaka izgubio je život u Srebrenici, bespotrebno, divljački. Ali, isto tako, Srebrenica je izrodila novu odlučnost međunarodne zajednice da se dostigne pravda, da se insistira na odgovornosti da se zaštite civili. Zajedno sa našim članicama radimo više da spriječimo zločine. Jednostavno, moramo biti bolji kada treba prepoznati zločine do kojih bi moglo doći i nazvati stvari pravim imenom. Ne možemo se kriti iza lijepih riječi a slabih djela“, podvukao je Ban.

Generalni sekretar UN je kazao i kako želi iz Sarajeva uputiti molbu svijetu da djeluje i zaustavi pokolj u Siriji. Nakon posjete Bosni i Hercegovini, Mun je najavio da odlazi u London na otvaranje Ljetnih olimpijskih igara, što ga je asociralo, kako je rekao, na Zimsku olimpijadu u Sarajevu i sve ono što je taj grad pretrpio tokom troipogodišnje opsade. Zbog toga je na kraju svog izlaganja poručio:

„Sada je na vama da odredite šta će Sarajevo i Bosna i Hercegovina značiti za buduće generacije. Ja vjerujem u vas. Vjerujem da možete iscijeliti i premostiti razlike. Vjerujem da možete krenuti ka ujedinjenoj zemlji u sve ujedinjenijoj Evropi. Vjerujem i da možete povesti ovu regiju i pokazati svijetu šta zaista znači tolerancija, razumijevanje, i međusobno poštovanje. Ponosan sam što sam ovdje da obećam: Ujedinjene nacije će biti s vama na vašem putu ka ujedinjenoj budućnosti“.
XS
SM
MD
LG