Dostupni linkovi

Keri u Moskvi: 'Islamska država' zajednička pretnja


Džon Keri i Sergej Lavrov u Moskvi, 15. decembar 2015.
Džon Keri i Sergej Lavrov u Moskvi, 15. decembar 2015.

Američki državni sekretar Džon Keri u Moskvi je u utorak izjavio da "Islamska država" predstavlja zajedničku pretnju za svet i pohvalio ulogu Rusije u mirovnim pregovorima za Siriju.

"Rusija i SAD slažu se da je 'Islamska država' pretnja svima, svakoj zemlji i da sa teroristima nema pregovora", rekao je Keri na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Moskvi.

On je dodao da je Rusija dala značajan doprinos što se tiče nuklearnog sporazuma za Iran i da je u razgovorima u Beču Moskva doprinela napretku koji je postignut.

Kada je u pitanju Ukrajina, rekao je Lavrov tokom razgovora sa Kerijem, SAD bi mogle da utiču na Kijev u okviru 'normandijskog formata'.

"Naravno, želimo da nastavimo diskusiju naših predsjednika o mogućem američkom doprinosu rešenju ukrajinske krize", rekao je Lavrov.

Keri je u utorak stigao u Moskvu na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o političkoj tranziciji u Siriji kako bi se okončali višegodišnji sukobi u toj zemlji, te o primeni mirovnog sporazuma u istočnoj Ukrajini.

Keri je u Moskvu stigao uoči treće trunde pregovora o Siriji zakazane za 18.decembar u Njujorku.

Sjedinjene Države i njeni saveznici insistiraju da Bašar El Asad, sirijski predsednik, ne može ostati na funkciji u sklopu političkog rešenja za petogodišnji građanski rat u kom se vladine snage istovremeno bore protiv opozicije i ekstremističke grupe “Islamska država”.

Rusija se, pak, tome protivi, tvrdeći da sirijski narod treba da odlučuje o svom lideru i da je vojska te zemlje najsposobnija da porazi militante koji kontrolišu delove teritorije Sirije i Iraka.

Različiti motivi

Selest Valander, viši direktor za Rusiju i centralnu Azije Saveta za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Baraka Obame, kaže da uprkos tome što deluje da se stavovi dve strane ne mogu približiti Vašington smatra da je “nekakav dogovor ipak moguć.”

"Ne znam da li su se stavovi dve strane približili Asadovom statusu u procesu tranzicije, ali je jasno da se može doći do sporazuma po kom on više ne bi bio deo sirijske vlasti. To je trenutno fokus diskusije koju ne bismo vodili da ne verujemo da postoji mogućnost da se pozicija Rusije utoliko promeni da ipak postignemo dogovor”, rekao je Valander.

U tekućoj godini Džon Keri drugi put putuje u Rusiju. Prethodno je sa Putinom razgovarao u maju u Sočiju. Međutim, ovo je njihov prvi sastanak od kada je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji na Asadove protivnike, koju je zvanična Moskva okakarkterisala kao antiterorističku.

Stiven Pajfer, bivši američki ambasador u Ukrajini, smatra da su najveće prepreke različiti motiv angažovanja SAD i Rusije u konfliktima u Siriji.

“Ono što onemogućava bolju saradnju, ne samo Sjedinjenih Država već i zemalja zapada i Rusije, je to što ruska strana nastoji da ojača režim predsednika Asada. Koalicija zapadnih država je za to vreme fokusirana na borbu protiv militanata ‘Islamske države’. Sve dok se Rusija ne preorijentiše na militante teško da će se u Siriji pospešiti vojna saradnja dve strane”, ocenjuje Pajfer.

Keri je u Rusiju stigao iz Pariza. U prestonici Francuske se, pripremajući razgovore u Moskvi, sastao sa šefovima diplomatija Saudijske Arabije i Jordana.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG