Dostupni linkovi

Keri: Izrael zaslužuje bezbednost, Palestinci državu


Džon Keri i Benjamin Netanjahu
Džon Keri i Benjamin Netanjahu
Američki državni sekretar Džon Keri dolaskom u Jerusalim, otpočeo je misiju preduzetu sa ciljem obnavljanja izraelsko-palestinskog dijaloga. Najpre se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a potom će preći na Zapadnu obalu gde će ga u Vitelejemu dočekati palestinski predsednik Mahmud Abas.

Pregovori između Izraelaca i Palestinaca, koji su obnovljeni posle skoro trogodišnje blokade, ponovo su u krizi koja je uglavnom isprovocirana izraelskom upornom gradnjom spornih naselja za doseljenike. Dok to traje, ponavljaju predstavnici Palestinaca, dogovora neće biti. Keri tako stiže u okolnosti koje su daleko više obojene skepticizmom, nego uverenjem da bi nova američka misija mogla uroditi plodom.

Pregovarački proces jeste u krizi, ali neku vrstu dogovora je i dalje moguće postići, izjavio je Keri na aerodromu u Tel Avivu. Pošto se susreo sa Netanjahuom Izraelcima je sugerisao da bi dogovor sa Palestincima bio korak ka rešenju, koji nije neophodan samo drugoj strani:

“Izrael zaslužuje bezbednost, zaslužuje život u miru. Palestinci zaslužuju državu, takođe i život u miru. I to je pravac na kom radimo i ka kome idemo”.

Ne osvrćući se na Kerijevo pominjanje države za Palestince, Netanjahu je izložio skorašnju istoriju pokušaja za uspostavljanje stabilnosti. Održano je oko dvadeset sastanaka da bi pregovori ponovo zapali u krizu:

“Mi smo pre nekoliko meseci pokrenuli inicijativu za pronalaženje mirovnog dogovora između Izraela i Palestinaca. Ja želim mir sa Palestincima, Izrael želi taj mir. Pre tri meseca smo se dogovorili o određenim uslovima. Mi ih se čvrsto držimo i oprezno im pristupamo”.

Simbolično, Keri je domaćinima poslao poruku i prisustvom na obeležavanju 18 godina od ubistva bivšeg premijera Izraela Jicaka Rabina, koga je ubio jedan jevrejski ekstremni desničar upravo zbog iskoraka koje je tada ostvario u mirovnim procesima.

"Rabin je imao hrabrosti da sve rizikuje u cilju mira zato što je to bilo od ključnog značaja kako bi se obezbedila budućnost za Izrael", rekao je Keri.

Inače, skoro pa pomirljivi ton, takvom nastupu ne preterano sklonog Netanjahua, usledio je nakon što su predstvnici Palestinaca ponovili da neće nastaviti pregovore sve dok Izrael ne obustavi “kolonizaciju” palestinskih teritorija. Tim terminom oni označavaju izgradnju naselja u osetljivim zonama, duž linije razdvajanja Izraela i onih koje su uglavnom pod palestinskom samoupravom. Jedan visoki palestinskih zvaničnih, za Frans pres, opisuje da Kerijeva misija dolazi u trenutku, kako se izrazio, ofanzive bez presedana.

Nezavisno od toga, ali i u vezi sa tim, Netanjahu je posebno zainteresovan za stanje odnosa Vašingtona i Teherana, a posle otopljavanja nastupilog nakon promene predsednika Irana. Netanjahu insistira da svaki mogući dogovor sa Iranom, mora podrazumevati ispunjavanje prethodnih uslova:

“Sve dokle nastavljaju sa obogaćivanjem uranijuma, sa ciljem dobijanja nuklearnog oružja, pritisak bi trebalo održavati. Pa i povećavati. Verujem da je moguće putem jakog pritiska, putem sankcija čiji noseći deo sprovode Sjedinjene Države, dovesti Iran do tačke potpunog demontiranja nuklearnog programa. To je ono što mi tražimo”.

Da se pozitivnim signalima iz Irana ne pristupa bez reserve, upozorava sam Džon Keri: “Biti bez dogovora sa Iranom, je bolje nego imati loš dogovr. Nećemo postići loš sporazum, samo zato što je dogovor moguć. Tome ćemo pažljivo pristupati”.
XS
SM
MD
LG