Dostupni linkovi

Keri u Beogradu: Podrška evropskom putu Srbije


Džon Keri u Beogradu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Džon Keri u Beogradu

Američki državni sekretar Džon Keri stigao je u Beograd i uoči razgovora sa premijerom Srbije izrazio podšku SAD Srbiji na njenom evropskom putu, i čestitao Aleksandru Vučiću “na načinu na koji vodi zemlju ka tom cilju”.

"Krećete se što je brže moguće ka EU, što mi potpuno podržavamo a što će biti dobro i za ekonomiju zemlje, gradjane i ostvarivanje prosperiteta", poručio je Keri na početku sastanka u vili "Bokeljka" u Beogradu.

Džon Keri
Džon Keri

Keri je pozdravio i dijalog u Briselu.

“Izražavam poštovanje premijeru za inicijativu da uđe u dijalog sa kosovskom vladom, da ostavi prošlost u prošlosti i da pomogne definisanju budućnosti koja će biti bolja za sve”, rekao je Keri.

​On je rekao da SAD dele interes sa svim zemljama regiona kad je reč o zajedničkom odgovoru na izazov nasilnog ekstemizma koji pogađa Evropu, Bliski istok i druge delove sveta.

"Imamo obavezu i odgovornost da radimo na suprotstavljanju toj pošasti, da nađemo načina da sarađujemo i da se borimo za stabilnost i za mirnu demokratsku budućnost regiona", naveo je Keri.

Vučić je zahvalio na podršci SAD evropskom putu Srbije. Naveo je da je Srbija počastvovana što se važan skup, kao što je ministarski sastanak OEBS-a, održava u Beogradu.

Džon Keri i Aleksandar Vučić
Džon Keri i Aleksandar Vučić

"Zahvalni smo američkoj podršci Srbiji na evropskom putu i zahvalni smo na sve boljim bilateralnim odnosima koje gradimo", rekao je premijer.

On je poručio da Srbija pokušava da očuva stabilnost, bezbednost i ekonomski napredak u zemlji, ali i u regionu.

Njih dvojica nastavila su sastanak iza zatvorenih vrata.

Keri u Beogradu boravi povodom 22. Ministarskog saveta OEBS, koji će u četvrtak i petak ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova.

Lavrov: Razgovaraću sa Čavušogluom

U glavni grad Srbije stigao je i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji će uz učešće na Ministarskom sastanku, takođe imati bilateralne susrete sa srpskim zvaničnicima. Na aerodromu ga je, kao i Kerija, dočekao predsedavajući OEBS i šef diplomatije Ivica Dačić, a u četvrtak će se sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Lavrov je izjavio da će, na insisiranje Turske, na marginama Ministarske konferencije OEBS-a u Beogradu razgovarati sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom o rušenju ruskog aviona Suhoj 24.

"Biće tužno ako ništa novo ne kažu", rekao je Lavrov na koferenciji za novinare na aerodrmu "Nikola Tesla" posle sastanka sa Ivicom Dačićem.

Lavrov je kazao da bi Čavušoglu voleo da postavi pitanja u vezi sa "izvrtanjem činjenica" u razgovoru koje je vodio sa njim 25. novembra, da je Rusija odbila ponudu Turske o formiranju tursko-ruske koalicije u borbi protiv Islamske države.

"To nije laž na kvadrat, već na kub", istakao je Lavrov.

Lavrov je demantovao i tvrdnju da je Rusija odbila uspostavljanje telefonske vruće linije i navodeći da je ta vruća linija postojala od početka intervencije i da je Turska ni jednom nije iskoristila

U Beograd su ranije doputovali generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer i šefovi slovačke i austrijske diplomatije Miroslav Lajčak i Sebastijan Kurc.

XS
SM
MD
LG