Dostupni linkovi

Keri pozvao Putina da pronađu zajednički jezik o Siriji


Džon Keri i Vladimir Putin
Džon Keri i Vladimir Putin
Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da pronađu "zajednički jezik" oko konflikta u Siriji.

Keri je na početku susreta sa Putinom u Moskvi izjavio da Rusija i SAD "dele neke veoma značajne zajedničke interese oko Sirije" kao što su promocija regionalne stabilnosti i prevencija ekstremizma.

Keri je na početku razgovora u Kremlju rekao Putinu da su napori za okončanje dvogodišnjeg konflikta u Siriji, u kojem je do sada život izgubilo više od 70.000 ljudi, među pitanjima na čijem rešavanju mogu da rade zajedno.

"Sjedinjene američke države veruju da delimo neke veoma značajne zajedničke interese koje se tiču Sirije: stabilnost u regionu, sprečavanje da ekstremisti uzrokuju probleme širom regiona i drugde", izjavio je Keri.

Keri je takođe rekao ruskom predsedniku da njegov američki kolega Barak Obama veruje da dve nacije mogu da sarađuju i na rešavanju drugih značajnih pitanja, kao što su Sirija, Iran, Severna Koreja i ekonomija.

Keriju je ovo prva poseta Moskvi otkako je stupio na dužnost šefa diplomatije.

U međuvremenu su sirijski pobunjenici oteli su u utorak četiri pripadnika mirovne misije Ujedinjenih nacija koji čuvaju liniju prekida vatre između Sirije i Golanske visoravni koja se nalazi pod okupacijom Izraela.

U prvom trenutku nije bilo jasno ko je oteo pripadnike mirovnih snaga, ali je kasnije sirijska pobunjenička Brigada mučenika Jarmuk objavila da drži mirovanjake, prenosi Rojters.

Pobunjenici su rekli da pripadnike mirovnih snaga drže zbog njihove sopstvene bezbednosti u zoni razdvajanja između Sirije i Golanske visoravni.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun oštro je osudio otmicu četiri pripadnika UN koji čuvaju liniju prekida vatre između Sirije i Golanske visoravni koja se nalazi pod okupacijom Izraela i pozvao na njihovo hitno puštanje na slobodu, saopštio je njegov portparol.

"Generalni sekretar poziva sve strane da poštuju slobodu kretanja i bezbednost mirovnjaka UN", rekao je novinarima Banov portparol Martin Nesirki.
XS
SM
MD
LG