Dostupni linkovi

Keri i Lavrov razgovarali o Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je o situaciji u Siriji i problemu Sjeverne Koreje sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim. Sirija je u ponedjeljak i u fokusu sastanka šefova diplomatije EU u Briselu, te izvještaja UN o humanitarnoj situaciji u zemlji u kojoj je broj mrtvih, kako je prije dva dana rekao Džon Keri, dosegao 90 hiljada.

Džon Keri i Sergej Lavrov konačno su razgovarali, glasi štura agencijska vijest. Razgovarali su telefonom 30 minuta o građanskom ratu u Siriji i nedavnoj nuklearnoj probi Sjeverne Koreje, potvrdila je portparolka State Departmenta Viktorija Nouland, dodajući da su se dvojica diplomata dogovorili da u narednih nekoliko sedmica nađu vremena za prvi susret od kada je Keri preuzeo funkciju državnog sekretara. Nauland je rekla da su razgovarali o tome na koji način da iskoriste svoj uticaj „u pokušaju da se dođe do dogovora o tranziciji vlasti u Siriji“.

Džon Keri
Džon Keri
Keri je prije dva dana saopštio da se prema raspoloživim podacima broj mrtvih u dvogodišnjem građanskom ratu u Siriji popeo do 90 hiljada ljudi, stoga je, prema riječima glasnogovornice State Departmenta, naglasio u razgovoru sa Lavrovim da su „okončanje krvoprolića, i sprečavanje daljeg uništavanja države, njenih institucija te zaštita ljudskih prava svih Sirijaca, pomoć u zaustavljanju ekstremizma i sektaškog nasilja urgentmo pitanje“.

Keri je i prethodno najavio da će njegov primarni diplomatski zadatak i prvi međunarodni put imati za cilj da se pronađe način da se Bašara Al Asada privoli da napusti vlast i omogući politička tranzicija u zemlji. Rusija je pri tom kao ključni saveznik Bašara al Asada od primarnog značaja za postizanje takvog cilja, uz Kinu, koja takođe u Savetu bezbjednosti blokira zajedničko djelovanje tog tijela UN.

Tog su mišljenja i u EU, na čijem je dnevnom redu ministarskog sastanka takođe Sirija. Šefica Evropske diplomatije Ketrin Ešton o tome je rekla:

„Ako mislite o obnavljanju pristupa Siriji, između SAD i Rusije, mislim da je ono što nam je potrebno za Siriju, podrška za ono što čini međunarodni posrednik Ladhar Brahimi, odnosno zajednički rad svih članica SB UN u pokušaju da dođemo do političkog izlaska iz ove situacije“.

I Karl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske smatra da je pozicija Rusije za okočanje nasilja u Siriji veoma bitna.

„Biće interesantno vidjeti ima li bilo kakvog napretka kada je riječ o poziciji Rusije u odnosu na Siriju. Po mom mišljenju, potrebno se koncentrisati na to da SB UN djeluje zajednički, a to će naravno zahtijevati određeni osjećaj za kompromis svih strana. Mislim da bi tako bila poslata moćna politička poruka režimu u Damasku da je vrijeme za promjenu.“

Vrijeme za procesuiranje zločina

No, i u samoj EU postoje sporenja oko načina rješavanja građanskog rata u Siriji. Sporna tema u Briselu je promjena odluke o embargu na oružje za Siriju kako bi vojna pomoć mogla biti dostavljana pobunjenicima.

Izvori iz EU kažu da Velika Britanija lobira za ublažavanje embarga za pobunjenike koji se bore protiv režima. No, ministri više zemalja uoči sastanka su se usprotivili takvoj odluci.

Ketrin Ešton je uoči sastanka pak rekla da o tome u ponedjeljak neće donosti odluke.

“Sigurna sam da ćemo doći do sporazuma o restriktivnijim mjerama za Siriju. Pitanje o kojem ćemo raspravljati je da budemo sigurni da smo našli pravi format“.

Karla Del Ponte
Karla Del Ponte
“O embargu na oružje danas nećemo raspravljati. Današnja rasprava će svim članicama omogućiti političku debatu o Siriji, uključujući i to kako da osiguramo podršku civilnoj populaciji u zemlji” , rekla je šefica evropske diplomatije uoči sastanka.

A UN odjeljenju za ljudska prva u Ženevi u ponedjeljak je članica istražnog tijela UN za istragu o zločinima u Siriji, Karla del Ponte, inače bivša glavna tužiteljica u Hagu, rekla da je vrijeme da se u Međunarodnom sudu počnu procesuirati i zločini počinjeni u Siriji.

“Vrijeme je da sud, posebno Međunarodni tribunal kao stalni sud, Međunarodni krivični sud preuzme ovaj slučaj. Međunarodna zajednica, posebno SB UN moraju donijeti odluku da se slučaj Sirije privede pravdi“, rekla je Karla del Ponte.
XS
SM
MD
LG