Dostupni linkovi

Sirija u fokusu pregovora Kerija i Lavrova


Sergej Lavrov i Džon Keri
Sergej Lavrov i Džon Keri
Obećanje zvaničnog Damaska da će uništiti hemijsko oružje mesec dana nakon potpisivanje međunarodnog sporazuma nije dovoljno, izjavio je u četvrtak uveče u Ženevi američki državni sekretar Džon Keri.

Keri je, na konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Ženevi, rekao da je potreban brz, kredibilan, realan i projerljiv proces.

On je napomenuo da je sirijski predsednik Bašar al Asad rekao da je rok od 30 dana standardan.

"Nema ničeg standardnog u ovom procesu. Obećanja sirijskih vlasti po našem mišljenju jednostavno nisu dovoljnea", istakao je američki državni sekretar.

Keri je upozorio da bi američki vojni udar mogao da se dogodi ako Asad ne pristane da na propisan način demontira svoj arsenal hemijskog oružja i dodao da Damask mora snositi posljedice ako to ne učini, prenio je AP.

Keri je ponovio američki stav da bi sila mogla biti upotrijebljena protiv Sirije ako diplomatski način ne bude dao rezultate.

Keri i šef ruske diplomatije Lavrov sastali su se učetvrtak u Ženevi u nastojanju da postignu dogovor o rezoluciji Saveta bezbednosti UN kojom bi se od Sirije zahtevalo da preda sve svoje hemijsko oružje ili bi u suprotnom snosila posledice.

Dvojica šefova diplomatije predvode delegacije od nekoliko desetina članova.

Sergej Lavrov je u četvrtak ujutro tokom posete Kazahstanu izjavio da će biti razmotrena ruska inicijativa, koja je, kako je rekao, dobila podršku širom sveta o međunarodnoj kontroli sirijskog arsenala hemijskog oružja, kako bi se izbegla vojna intervencija protiv nje.

“U našoj i američkoj delegaciji biće eksperti koji poseduju neophodno znanje i iskustvo za utvrđivanje načina na koji će ovo oružje biti stavljeno pod međunarodnu kontrolu. To je, u velikoj meri, tehničko pitanje. Treba, nesumnjivo, da osiguramo da se Sirija pridruži Konvenciji o hemijskom oružju, što podrazumeva da Damask obelodani na kojim lokacijama je ono uskladišteno, zatim program hemijskog oružja. Na osnovu toga, eksperti će utvrditi koje bi konkretne mere trebalo preduzeti”.

Lavrov nije pominjao uništenje hemijskoj oružja, što je, kako se nezvanično saznaje, tačka sporenja u pregovorima Moskve i Damska.

General Salim Idriz iz opozicione Slobodne sirijske armije je odbacio ruski plan ističući da ne ide dovoljno daleko. “Tražimo ne samo da se oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, već i da se sudi počiniocima zločina”.

Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin je uputio apel američkom narodu zbog krize u Siriji. U članku koji je objavio Njujork Tajms, upozorio je da je bi napad SAD na Siriju mogao da pokrene novi talas terorizma i širenje sukoba izvan granica te zemlje.

Putin u komentaru dodaje da milioni ljudi misle da SAD nije model demokratije, nego država koja se oslanja na silu.

Podrška UN američko-ruskim razgovorima

Republikanski senator Džon Mekejn (John McCain), koji se već dugo zalaže za vojnu intervenciju u Siriji, rekao je da je “zbunjen” zašto se šefovi američke i ruske diplomatije sastaju u Ženevi.

“Zašto Lavrov ne dođe u UN i svi se saglase o rezoluciji? To treba da bude dokument koji treba da prođe kroz Savet bezbednosti”.

Razgovori Lavrova i Kerija mogu trajati nekoliko dana, izjavio je izvor iz stalne ruske misije u UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Oni bi trebalo da se sastanu u jednom od ženevskih hotela.

Direktor Informativne službe UN u Ženevi Korin Momal-Vanijan kaže da UN nisu tražile učešće u razgovoru i da specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi neće učestvovati na sastanku.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da snažno podržava američko-ruske razgovore za koje se nada da će voditi dogovoru.

Diplomate ocenjuju da će ovaj sastanak biti značajniji od konsultacija pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN održanih sinoć, koje su okončane bez dogovora o predlogu rezolucije kojom se predviđa uništavanje hemijskog arsenala Sirije. Pet ambasadora (SAD, Francuske, Rusije, Kine i Velike Britanije) sastalo se nakratko u ruskoj misiji pri UN u Njujorku.

"Svako je izneo svoj stav, ali nije bilo pravih pregovora", rekao je jedan diplomata blizak Savetu bezbednosti UN.

Američki zvaničnici se pribojavaju da se ruski predlog na kraju može svesti na taktiku odlaganja. Rusija je okvalifikovala kao neprihvatljiv predlog Francuske da se sirijske vlasti kazne ukoliko ne prijave kompletan arsenal hemijskog oružja i stave ga pod međunarodnu kontrolu.

Zapadni zvaničnici postavljaju i pitanje kako osigurati transport hemijskog oružja iz Sirije na neku drugu destinaciju u haotičnim ratnim okolnostima, zatim kako sprečiti da Asadov režim ne sakrije deo ovog kontigenta.

Damask je početkom pve nedelje prihvatio inicijativu Rusije da stavi pod međunarodnu kontrolu svoj hemijski arsenal, prema Konvenciji 1993. o zabrani tog oružja, kako bi izbegao vojnu akciju kojom su strane sile zapretile toj zemlji.

Rusija je poslala u Vašington detalje svog predloga da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

Keri je ranije rekao da svaki plan o tome da se tako nešto učini mora da sadrži "posledice" ukoliko se ispostavi da je to samo taktika za odlaganje američke vojne intervencije.

Sirija je prihvatila predlog Rusije, navodeći da će se time "otkloniti osnove za američku agresiju".
XS
SM
MD
LG