Dostupni linkovi

Keri: Antiraketni štit u Poljskoj 2018. godine


Džon Keri sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom
Džon Keri sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom
Sjedinjene Američke Države ne odustaju od razmeštanja antiraketnog štita u Poljskoj, poručio je državni sekretar Džon Keri u Varšavi, jutro nakon što je stigao u kratku posetu toj zemlji. Obećao je još da će rakete presretači u bazi Radjikovo biti spremne 2018. godine.

Ni zbog aktuelnog otopljavanja odnosa sa Iranom (nastupilo nakon što na mesto predsednika u toj državi došao umereniji Hasan Rohani), podvukao je Keri u razgovorima sa poljskim šefom diplomatije Radoslavom Šikorskim, neće se odustajati od planova za razmeštanje antiraketnog štita ne samo u Poljskoj, nego i Rumuniji.

“Očigledno je prerano za donošenje bilo kakve odluke koja bi mogla promenuti pravac koji smo zauzeli. Mi nemamo sporazum sa Iranom. Ništa se nije promenilo. Tako da je plan za raketnu odbranu naš apsolutni cilj”, precizirao je Keri.

Podvukao je dalje da se savezništvo Varšave i Vašingtona razvija, te da su Sjedinjene Države i Evropska unija dužne da naprave, kako se izrazio, najveći savez na svetu. Na tom tragu su i planovi koje je izneo:

„Dakle, 28. oktobra pripremili smo teren za drugu fazu adaptacije. Nameravamo da narednu fazu pripremimo do 2018. godine, do kada cemo i razmestiti štit. To je naš plan“.

Keri je odao počast Mazovjeckom
Keri je odao počast Mazovjeckom
Keri je u glavni grad Poljske je stigao iz Rijada i to će biti jedina tačka u Evropi koju obilazi nakon desetodnevne bliskoistočne turneje. Dočekan je srdačno, a izveštači primećuju da su skandal oko američkog prisluškivanja evropskih zvaničnika (verovatno ni poljski nisu izuzeti) pomenuli upravo novinari.

Šikorski je tek pomenuo da je dogovorena tešnja konsolidacija obeštajnih službi dve države, te dalju pažnju koncentrisao na novembarski samit Evropske unije u Vilnjusu na kome bi Ukrajina eventualno mogla sa Briselom da potpiše Sporazum o stabilizaciji.

Treba pomenuti da je Keri po dolasku u Poljsku posetio grob nedavno preminulog prvog, posle sloma komunizma, demokratski izabranog premijera Poljske Tadeuša Mazovjeckog. Pred ponoć na njegov grob položio je venac.
XS
SM
MD
LG