Dostupni linkovi

Kazna ispod zakonskog minimuma za huligana


Igor Akinfejev, povrijeđeni golman reprezentacije Rusije
Igor Akinfejev, povrijeđeni golman reprezentacije Rusije

Snimak baklje koja je na utakmici Crna Gora - Rusija u Podgorici gostujućeg golmana pogodila u glavu obišao je svijet i ozbiljno ugrozio sportski imidž Crne Gore na koju se do tog trenutka gledalo sa simpatijama. Iako je i domaća javnost bila zgrožena i jedinstvena u stavu da se divljanja na tribinama moraju zaustaviti, osoba odgovorna za ovaj incident na sudu je dobila kaznu ispod zakonskog minimuma.

Osvrćući se na presudu kojom je huligan Luka Lazarević osuđen na tri i po mjeseca zatvora i 750 eura novčane kazne - jer je na fudbalskoj utakmici u Podgorici zapaljenom bakljom u glavu pogodio ruskog golmana Igora Akinfejeva - Brano Milačić, poznati sportski radnik i trener fudbalskog kluba Mogren, za RSE kaže da se na taj način šalje veoma loša poruka.

Brano Milačić
Brano Milačić

"Što se tiče pravnog dijela, normi, ja to ne znam, ali što se tiče moralno sportskog aspekta - onoga što nam takvi postupci donose i za ekipe, i za reprezentaciju i za državu - kazna je mizerno mala. Ta kazna nikoga neće natjerati da tu baklju ponovo ne baci. Mislim da su prije par dana baklje ponovo letjele sa tribina. Takva kaznena politika nije dobra u pogledu spriječavanja budućih incidenata na utakmicama", ističe Milačić.

Snimak sa sjeverne tribine: Momenat (3.27) kada baklja pogađa golmana


Podsjetimo Lazarević je optužen za krivično djelo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi za koje je zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna. Na teret mu je stavljeno ovo djelo u sticaju sa krivičnim djelom nanošenje lake tjelesne povrede za koje je zaprijećena kazna do tri godine zatvora.

Izričući zatvorku kaznu od tri i po mjeseca sudija je obrazložio da je kaznu ublažio ispod zakonskog minimuma cijeneći olakšavajuće okolnosti da je Lazarević mlad, do sada neosuđivan, da je priznao djelo.

Brano Milačić ističe da je ovakva kaznena politika vrlo problematična.

Divljanje navijača na utakmici Crna Gora - Rusija
Divljanje navijača na utakmici Crna Gora - Rusija

"Sigurno, to je jedan veliki problem koji ne može paušalno da se rješava. Tu se moraju strukture u društvu naći, da donesu zakon koji će stvarno spriječiti ovo što se dešava. Ako se onolika napravi šteta državi i reprezentaciji - a onda se kazna na kraju svede, na jedno mjesec i po dana - onda je to krajnje degutantno. Brzo će biti utakmica na kojima ćemo se sa istim problemom suočiti", konstatuje Brano Milačić.

Na to je nakon icidenta upozoravao i pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, navodeći kakva je u dvije godine bila sudbina postupaka koje je policija pokrenula protiv izgrednika na tribinama.

"Od 95 zahtijeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 174 lica, samo tri lica su dobila zatvorske kazne od po deset dana, a sve drugo su u pitanju novčane kazne", navodi Janjušević.

Pored Brana Milačića komentar na ovu temu pokušali smo da dobijemo i od odgovornih ljudi u fudbalskom savezu Crne Gore i Upravi za sport, Vlade Crne Gore. Odgovora nije bilo.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG