Dostupni linkovi

Kazahstan: Iznenada uginulo 100.000 antilopa


Antilopa
Antilopa

Gotovo polovica svjetske populacije rijetke srednjoazijske antilope uginula je krajem svibnja. Znanstvenici i konzervacionisti ostali su u čudu zašto je toliko primjeraka antilopa uginulo u tako kratkom roku diljem središnjeg Kazahstana.

Prema nekim procjenama, više od 120.000 primjeraka ugrožene antilope saiga, koja se kreće po stepama Rusije i Kazahstana te koja ima ukupnu populaciju od oko 250.000, uginulo je od kad su prijavljene prve smrti sredinom svibnja.

Četiri krda su bila pogođena nekom nepoznatom bolesti, a dva krda su u potpunosti izumrla.

Richard Kock, veterinar divljih životinja na Kraljevskom veterinarskom fakultetu u Londonu, je rekao: "Takvo što je neočekivano. Epidemije bolesti s visokim mortalitetom uobičajene su kod divljih životinja, ali nikad u ovakvim razmjerima."

Saige najčešće umiru tijekom reproduktivne sezone kada majke okote mladunce što ih ostavlja iscrpljenima i posebno podložnima raznima bolestima, rekao je E.J. Milner-Gulland, ravnatelj Saveza za očuvanje saige.

"Postoji mnoga faktora koji se jednostavno poklope i to je razlog zašto nismo sigurni što je točan uzrok", rekao je Milner-Gulland.

Kock smatra da nije samo jedna bolest odgovorna za odumiranje saigi.

Naime, životinje su umrle prebrzo da bi prenijele patogen kroz cijelo krdo, a smrti su se dogodile u krdima koja su bila udaljena kilometrima. Masovno odumiranje saigi se događa svakog desetljeća od sredine dvadesetog stoljeća, koliko postoje podaci.

Međutim, trenutna epidemija nastaje u situaciji kad se konzervacionisti trude podići broj antilopa.

Broj saigi je pao sa skoro milijun, koliko je bilo prije stotinjak godina, na 50.000 koliko je bilo početkom ovog stoljeća.

World Wildlife Fund (WWF) pripisuje pad broja antilopa izlovu i gubitku habitata.

XS
SM
MD
LG