Dostupni linkovi

Knjižara Plato: Katanac nakon četvrt veka rada


Nakon 25 godina postojanja, beogradska knjižara Plato, čuveno okupljalište ljubitelja knjige, zatvoriće vrata za posetioce. Razlog su višemesečni dugovi koje firma Plato Books ima prema Filozofskom fakultetu, u čijim je prostorijama radila.

Police u knjižari smeštenoj na Akademskom platou poslednjih dana se polako prazne i slažu u kutije. Prodavnica knjiga Plato će uskoro i zvanično biti ispražnjena i zatvorena, pošto firma Plato Books nije isplatila Filozofskom fakultetu nekoliko poslednjih kirija, zbog čega je Savet ove visokoškolske ustanove odlučio da ne produži ugovor s knjižarom, ističe za RSE PR Platoa Nataša Anđelković.

„Oni su zbog toga u maju blokirali naš račun i nakon toga nije postojala mogućnost ni da se plati dug, niti da se normalno posluje. Svih ovih meseci smo zbog te blokade računa travorili i dovedeni smo dotle da ne možemo ništa, pa su sada raskinuli ugovor“, kaže Anđelkovićeva.

Na naše pitanje da li je Plato Books Filozofskom fakultetu ponudio neki predlog za izlazak iz ovog problema, ona odgovara potvrdno:

„Naši predlozi su bili privremeno zamrzavanje duga i plaćanje redovnih mesečnih obaveza uz delova duga u nekom mesečnom rasponu.“

Anđelkovićeva nije mogla da nam kaže koliko iznosi dug Platoa, ali napominje da je fakultet postupio tržišno i da nije imao sluha za finansijske probleme knjižare.

U saopštenju objavljenom na sajtu Filozofskog fakulteta ističe se da je ova ustanova u julu ove godine odlučila da prekine saradnju sa preduzećem Plato Books, kao i da će prostor ubuduće služiti za potrebe fakulteta.

“S obzirom nа potrebe novih studijskih progrаmа nа Filozofskom fаkultetu, prostor koji je dosаd koristilo preduzeće Plato Books biće iskorišćen zа redovnu nаstаvu i druge аkаdemske аktivnosti. S preduzećem Plato Books dogovorenа je dinаmikа iseljenjа, а Filozofski fаkultet će nаstojаti dа pitаnje isplаte postojećeg dugа reši dogovornim putem”, navodi se u saopštenju fakulteta.

Poslednjih četvrt veka Plato je važio za mesto koje su posećivali knjigofili u potrazi za novim izdanjima. Pored strane i domaće beletristike, stručne literature, poezije i stripova, na policama su se mogla naći i dela pisaca iz regiona.

Palto je u prostorijama fakulteta, osim knjižare, vodio i istoimeni kafe u kojem su organizovani džez koncerti, kao i klub “Ilegala”, gde su se uglavnom okupljali studenti. Oba prostora će, zajedno s knjižarom, biti zatvorena.

Tokom antirežimskih protesta ‘96, studentske demonstracije polazile su upravo sa Akademkog platoa, a obližnja knjižara i kafe neretko su mladim buntovnicima pretstavljali utočište i mesto susreta. No, treba reći da Platou već neko vreme ne cvetaju ruže. Javnost se još uvek seća prošlogodišnje tužbe koju je rok muzičar Branimir Džoni Štulić podigao protiv izdavačke kuće Plato Books, zbog kršenja autorskih prava nakon objavljivanja 14 knjiga njegovih izabranih dela.

U Plato Books-u, međutim, kažu da za sada izdavačkoj kući, kao i još jednoj knjižari koju drže, za sada ne preti sudbina prodavnice knjige na Akademskom platou.
XS
SM
MD
LG