Dostupni linkovi

Karišik suočen s dokazima nasilne podjele MUP-a BiH


Milenko Karišik tijekom svjedočenja
Milenko Karišik tijekom svjedočenja

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Milenka Karišika, zapovjednika specijalne policije i šefa tajne službe bosanskih Srba tijekom rata te sadašnjeg predsjednika vojvođanskog Udruženja „Republika Srpska – čast i obraz“. Nakon što je za raspad policije Bosne i Hercegovine te početak sukoba u Sarajevu 1992.godine optužio njezinog tadašnjeg ministra Aliju Delimustafića, Karišika je tužiteljstvo suočilo s planovima rukovodstva bosanskih Srba na čelu s Radovanom Karadžićom – koji to osporavaju.

Haška tužiteljica Mellisa Pack citirala je zapovjed doministra MUP-a BiH Momčila Mandića u kojem se naređuje preuzimanje stanica policije u Bosni i Hercegovini u više općina gdje se potom prema optužnici 1992.godine dogodio progon nesrpskog stanovništva, negdje i s razmjerom genocida. Karišik je kao svjedok obrane poricao da je kao jedan od najviših policijskih dužnosnika bosanskih Srba – bio s time upoznat.

Dio ove depeše ste mi sada pročitali, ja to u minijaturi sada vidim, ali ne bih komentirao depešu tadašnjeg pomoćnika Momčila Mandića. To je pitanje za njega – kao svjedoka“, ograđivao se svjedok obrane.

S druge strane tužiteljica Pack je pokazala Karišiku i depešu Alije Delimustafića na kojeg je prebacivao odgovornost za sukob u Sarajevu i prilikom zauzimanja policijske akademije na Vracama. U depeši se inzistira na očuvanju bosanskohercegovačkog MUP-a, a ne na dijeljenju po nacionalnoj osnovi – za koje je Karišik kao svjedok obrane ustvrdio – da je dogovoreno.

Evo mog pitanje – jeste li Vi znali da se Delimustafić, kao ministar republičkog MUP-a, nije suglasio s ukidanjem republičkih CSB i SJB, niti na podjelu MUP-a po nacionalnim ili etničkim linijama?“, suočila je svjedoka tužiteljica.

Ja nisam znao, ja prvi puta vidim ovu depešu“, opravdavao je svoj drugačiji glavni iskaz, navodnim neznanjem.

VIDEO: Dragan Vikić i Milenko Karišik drugačije o napadu na Vrace 1992.godine (snimke Yutela)

Dokazi o suradnji policije i vojske u Srebrenici

Tužiteljica Pack pokazala je prilikom unakrsnog ispitivanja Karišika i poveznice između policije i vojske bosanskih Srba citirajući izjave i puštajući snimke njihovih dužnosnika o akcijama koje su prema optužbi dovele do udruženog zločinačkog poduhvata progona i genocida, 1992.godine u više općina, kao i 1995.u Srebrenici.

„Ja nisam bio u Srebrenici. Moja uloga tu ne postoji.Nisam upoznat s nikakvim planom za nasilno postupanje i likvidacije koje su se dogodile prema zarobljenicima u Srebrenici“, ogradio se svjedok koji je podsjećan na svoj iskaz u slučaju Karadžić – kada je umanjivao odgovornost policije za srebreničku operaciju, prebacujući odgovornost za ono što se dogodilo – isključivo na vojsku na čelu čijeg Glavnog štaba je bio general Mladić.

Optuženi je inače aktivno pratio ispitivanje, zarađujući pri tom upozorenja sudaca zbog glasnog govora u sudnici, kao i zbog neverbalne komunikacije sa svjedokom, zbog čega je također upozoren i sam Karišik.

Nakon Karišika, koji će iskaz nastaviti u utorak, ovaj tjedan očekuje se niz iskaza svjedoka obrane u vezi događaja u Srebrenici, kada je prema optužbi ubijeno oko 8000 bošnjačkih zarobljenika.

Dio unakrsnog ispitivanja Karišika o suradnji vojske i policije u akcijama i Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:41 0:00
Direktan link

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG