Dostupni linkovi

Karamarkova politička sudbina ovisi o Mostu


Božo Petrov, Tihomir Orešković i Tomislav Karamarko
Božo Petrov, Tihomir Orešković i Tomislav Karamarko

Iako je do saborskog glasanja o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade i šefu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislavu Karamarku preostalo više od tri tjedna, i iako još nije potpuno jasno hoće li njegovi protivnici sakupiti većinu, Karamarkova politička sudbina sve je neizvjesnija. Jasnije je jedino da za njega neće glasati svi zastupnici manje stranke vladajuće koalicije - Most.

Konkretnih informacija malo, medijskih spinova kao u priči, tako bi se moglo opisati atmosferu u kojoj se odlučuje o političkoj sudbini prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Nad glavom mu visi skandal sa poslovnim vezama njegove supruge sa MOL-ovim konzultantom u Hrvatskoj, u situaciji kada je MOL u sukobu sa hrvatskom Vladom oko INE, i zbog toga je lijeva oporba zatražila da Sabor glasa o povjerenju Karamarku.

Manja stranka vladajuće koalicije Most se koleba hoće li glasati za ili protiv Karamarka. Jedna njihova zastupnica tvrdi da će Most većinski biti protiv, ali vrh Mosta se ne izjašnjava. Bez Mostovih glasova Karamarko ne može dobiti povjerenje većine zastupnika.

U međuvremenu jedan medij prenosi izjavu neimenovanog dužnosnika iz HDZ-a kako HDZ izlazi iz Vlade, drugi medij tvrdi da je prvi čovjek Mosta Božo Petrov dao ultimatum Karamarku da odstupi u roku od 48 sati, a da se Karamarko na to samo nasmijao.

Sam Karamarko ovog tjedna nije došao na važnu sjednicu Vlade, tumačeći to obiteljskim razlozima - slavio je rođendan, a propuzalo mu je i dijete. Cinici kažu da se za djecom u političkom marketingu poseže - kada ti je dogorjelo do noktiju.

Bračna svađa u koaliciji

Politički analitičar Žarko Puhovski za naš program pojašnjava da HDZ, zbog nepostojanja unutarnje demokracije u HDZ-u i nepostojanja osoba s autoritetom u stranci, ne može napraviti ono što je najracionalnije – zahvaliti Karamarku, naći novog čovjeka za njegovu poziciju u Vladi i nastaviti funkcionirati.

"Zbog toga stvar ostaje na samome Karamarku, koji naprosto nema ni politički ni moralni format da se povuče, pa je sada pitanje hoće li druga strana sakupiti većinu u Saboru za njegovu smjenu, što još uvijek nije izvjesno iako se već sada čini mogućim. To bi onda značilo raspad Vlade, a ne više normalno funkcioniranje, i najvjerojatnije nove izbore krajem rujna", komentira Puhovski.

Politički analitičar Berto Šalaj podsjeća da javnost tek iz medija zna o navodnom ultimatumu Mosta Karamarku i njemu je cijela priča prije bračna svađa u koaliciji, nego principijelni stav Mosta protiv Karamarka. On ne vjeruje da će Most glasati protiv povjerenja Karamarku.

"Mislim da će veći dio zastupnika biti suzdržan ili se neće pojaviti na sjednici. Tako da – ako se ne pojave neki novi dokumenti ili ako se ne dogodi nešto veliko – ja ne vjerujem da će to biti točka na kojoj će oni ići na razbijanje Vlade", smatra Šalaj.

Glasanje o povjerenju Karamarku zbog čudnih veza njegove supruge s mađarskom naftnom kompanijom MOL, s kojom je Hrvatska u dvije vrlo vrijedne arbitraže, trebalo bi biti obavljeno do 18. lipnja. O tome će se u petak na telefonskoj sjednici očitovati i Vlada. Da bi Karamarko ostao na funkciji, povjerenje mu u Saboru treba iskazati većina zastupnika.

Mediji su željno očekivali pres konferenciju HDZ-a u rano poslijepodne, ali tamo nije bilo riječi o Karamarku, nego je jedan niže rangirani dužnosnik HDZ-a za korupciju optužio bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, jer je tvrtka njegove supruge poslovala s državom, a za aktualnu vladu rekao da je – stabilna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG