Dostupni linkovi

Karadžićev glavni istražitelj ispitan o svojoj ulozi u Srebrenici


Milomir Savčić
Milomir Savčić
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom generala Milomira Savčića, bivšeg zapovjednika 65. zaštitnog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), koji je ujedno i glavni istražitelj tima obrane optuženog.

Nakon što je Karadžiću potvrdio da je napad na Zaštićenu zonu Srebrenica isprovociran od strane Armije Bosne i Hercegovine, zbog napada na Glavni štab VRS-a, Savčića je haško tužiteljstvo suočilo s niz neugodnih pitanja o više od 1000 bošnjačkih zarobljenika u rukama njegovih podređenih, a koji su do 17. srpnja 1995.godine - svi poubijani.

Tužiteljstvo je pokazalo niz transkripata presretnutih razgovora oficira bosanskih Srba, a Savčić je potvrdio kako se više puta čuo sa zapovjednikom vojne policije koji je bio zadužen za oko 1000 zarobljenih muškaraca i dječaka kod nogometnog stadiona u Novoj Kasabi.

Tužitelj Julian Nicholls je pokazao zapovjed kojom Savčić naređuje vojnoj policiji da smjesti zarobljenike u zatvoren prostor, kako bi se spriječilo njihovo snimanje iz zraka bespilotnih letjelica NATO saveza te sakrili dokazi o njihovom postojanju.

„I zato ste pokušavali sakriti ljude u zgrade i prebacite ih na mjesta kao što je skladište u Kravici i škola Vuk Karadžić u Bratuncu?“, konstatirao je tužitelj.

Podsjetimo, zarobljenici su odvoženi u zatočeničke objekte neposredno prije pogubljenja, dok ih je oko 1000 odmah ubijeno u skladištu Kravica.

Umirovljeni general Savčić pravdao se kako je naređenje iz Glavnog štaba VRS-a za smještaj zarobljenika u zatvorene objekte izdao prvenstveno iz sigurnosnih razloga, u vezi vojnih policajaca koji su ih čuvali, a ne prikrivene namjere da se sakriju prije pogubljenja.

„Gospodine tužitelju ja ništa nisam pokušavao niti sam prebacivao....Tu je odnos snaga bio 20 naprema 1 između zarobljenih i onih koji su ih osiguravali pa možda i više. I da se dogodilo da u takvom stanju dočekamo noć, pitanje je da li bi itko od tih mojih vojnika preživio i pitanje je uopće – što bi bilo“, pokušao je pojasniti cilj svoje zapovjedi Savčić koji je u glavnom iskazu ustvrdio – da nije bilo nagovještaja ubijanja zarobljenika.

Umjesto vojnih policajaca VRS-a, iduću noć nisu dočekali upravo zarobljenici sa stadiona u Novoj Kasabi. Tvrdnje Savčića da su zarobljenici prethodno odvezeni u zatvorene objekte iz sigurnosnih razloga, a ne pokušaja prikrivanja zločina koji je uslijedio - tužitelj Nicholls je osporavao riječima iz same svjedokove zapovjedi.

„Onda je moglo pisati o tome – da treba osigurati zarobljenike unutar objekata prije noći, a ne pisati – da ih treba maknuti kako ne bi bili fotografirani iz zraka, zar ne?“, ispitivao je tužitelj.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:49 0:00
Direktan link

Kao zadnjeg svjedoka prije višetjedne ljetne pauze Karadžić je izveo Franca Kosa, bivšeg pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS-a koji je osuđen na kaznu od 35 godina zatvora zbog učešća u streljanju oko 1200 srebreničkih zarobljenika na farmi Branjevo kod Zvornika.

Užasni detalji masovnog pogubljenja i ispovijest čovjeka koji je u Srebrenici postao masovni ubojica i čovjek „sa psihičkim problemima koji pije tablete“, završiti će se u četvrtak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG