Dostupni linkovi

Karadžić želi iz pritvora na sud, poziva se na Šešelja


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić obratio se Raspravnom vijeću, u svom postupku za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) – zatraživši zakazivanje statusne konferencije - kako bi se oči u oči suočio s haškim tužiteljstvom u vezi objavljivanja dokaznog materijala.

Naime Karadžić, čiji je prvostupanjski postupak nedavno dovršen – završnim riječima u postupku, ustvrdio je u zahtjevu kako tužiteljstvo i dalje sabotira njegovu obranu budući da i dalje krši pravila o objavljivanju dokumenata u njegovom posjedu, a koji su navodno bitni za optuženog.

„Usmeno saslušanje bi motiviralo tužiteljstvo da ispuni svoje dužnosti objavljivanja i objasni Raspravnom vijeću zašto, u ovoj fazi procesa, postoji oslobađajući materijal u posjedu tužiteljstva koji nije otkriven.“, naveo je u svom zahtjevu tročlanom prvostupanjskom sudskom vijeću.

Karadžić je prošli mjesec uputio zadnji u nizu zahtjeva (95.) tužiteljstvu za objavljivanjem cjelokupnog materijala u posjedu, „poput interviewa sa žrtvama, koji se mogu činiti inkriminirajućim, ali sadrže kontradiktorne elemente s tužiteljevim slučajem ili dovode u pitanje kredibilitet tužiteljevih svjedoka“.

Optuženi je zatražio revidiranje svih dokumenata tužiteljstva, kako bi se provjerilo – jesu li mu objavljeni svi dokazi vezani uz Srebrenicu, Sarajevo, 20 općina (gdje je prema optužnici počinjen progon, negdje i s razmjerima genocida) te uzimanja taoca (međunarodnih predstavnika UN-a).

„Tužiteljstvo je dužno Raspravnom vijeću objaviti te dokumente prije nego donese svoju presudu.“, naveo je Karadžić izražavajući svoje uvjerenje – kako još postoji puno neobjavljenih dokaza.

Osim što se i dalje suočava s tužiteljstvom Karadžić je i dalje u potrazi za dokazima u svom postupku, zatraživši upravo u srijedu od sudaca – odluku u vezi njegovog zahtjeva Sjedinjenim Američkim Državama da mu dostave korespodenciju (depešu) bivšeg američkog veleposlanika u Jugoslaviji Warrena Zimmermana, od 14.svibnja 1992.godine – pod nazivom „Karadžić se ne kaje“.

Depeša se tiče zaključka sa sastanka Zimmermana i Karadžića, koji je održan istog dana.

Karadžić: Suci su napravili propust sa Šešeljevim zdravljem

Uz to što smatra da bi statusna konferencija u postupku potaknula daljnju istragu o navodnom kršenju pravila objavljivanja potencijalno oslobađajućeg materijala, Karadžić (69) na njoj želi iznesti i detalje vezane uz svoje zdravstveno stanje za koje vjerovatno smatra da je narušeno u haškom pritvoru, budući da se pozivao na nedavno puštanje na slobodu vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja - zbog zdravstvenih razloga.

„Događaji u slučaju Šešelj su pokazali kako neuspjeh Raspravnog vijeća da se brine i nadgleda zdravlje optuženog može imati katastrofalne posljedice.“, naveo je Karadžić osporavajući suprotstavljanje haške optužbe da se zakaže statusna konferencija.

Haška optužba se naime, za osporavanje prethodno zatražene statusne konferencije u slučaju Karadžić (polovicom ove godine) – pozvalo na odluku sudaca u slučaju Šešelj – o nastavku njegovog postupka.

Prvostupanjska presuda Karadžiću po 11 točaka optužnice očekuje se u drugoj polovici 2015.godine, a nedavno je odlučeno da optuženi mora participirati u financiranju svoje haške obrane s 146.501 eura.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG