Dostupni linkovi

Karadžić želi da suci natjeraju Mladića na svjedočenje


Ratko Mladić i Radovan Karadžić, april 1995
Ratko Mladić i Radovan Karadžić, april 1995
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Raspravnog sudskog vijeća u svom procesu, u kojem se zastupa sam – da izda subpoenu, odnosno obvezujući nalog za svjedočenje generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Iako se vjerovalo kako će njegov bivši bliski suradnik, koji se također nalazi u haškom pritvoru UN-a, pristati bez problema na svjedočenje, Karadžić je u svom zahtjevu ustvrdio kako se to nije dogodilo.

„Tijekom 16.travnja (ove godine) odvjetnici generala Mladića pružili su konačan odgovor ističući da je general Mladić odbio svjedočiti u slučaju Karadžić“, naveo je u svom zahtjevu za subpoenom optuženi dodajući da je učinio sve u njegovoj moći da nagovori Mladića dobrovoljno na svjedočenje.

Mladić nije prvi koji je odbio poziv svog bivšeg Vrhovnog zapovjednika Karadžića - da dođe i da iskaz u korist obrane, čije je izvođenje dokaza trenutno u tijeku.
Link na rubriku:

Karadžića je, uz više stranih diplomata te vojnih i političkih dužnosnika, do sada odbilo i više oficira VRS-a. Pogotovo oni uključeni u „operaciju Srebrenica“ tijekom koje je ubijeno oko 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Tako su ga već odbili primjerice Zdravko Tolimir, Ljubiša Beara, Milenko Živanović, a nedavno je i Radislav Krstić radije izabrao pritvor i suđenje zbog nepoštivanja suda, nego da svjedoči.

Karadžić inače želi da Mladić svjedoči o događajima vezanim uz optužbe za udruženi zločinački poduhvat (genocida i protjerivanja) koji je proveden 1992.godine, odnosno da kaže – kako on nikad nije postojao.

Također Karadžić također želi od Mladića čuti njegovu stranu priče u vezi optužbi za teror nad Sarajlijama, genocid u Srebrenici te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce. Mladiću se inače trenutno sudi za ista kaznena nedjela, a u tijeku je izvođenje dokaza haškog tužiteljstva koje je to već obavilo u Karadžićevom procesu.

Uz to Mladić bi trebao, ustvrdio je Karadžić u zahtjevu, pojasniti i riječi iz svojih pronađenih ratnih dnevnika koje tužiteljstvo koristi kao dokaz organiziranih zločina. Odnosno objasniti „što je zapravo rečeno i što se mislilo u tim skraćenim bilješkama“.

Karadžić je zatražio od sudaca, da izdavanjem subpoene natjeraju Mladića na svjedočenje 29.srpnja ove godine, u vrijeme kada će njegovo suđenje biti na pauzi. No hoće li se to dogoditi ovisi prvo o sucima, a onda i o samom optuženom, jer se umjesto toga može odlučiti na suđenje za nepoštivanje suda, kao i njegov bivši podređeni Krstić, koji ga upravo očekuje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG