Dostupni linkovi

Karadžić zatražio istragu pritvora u Haagu


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić na statusnoj konferenciji o svom zdravstvenom stanju izjavio je kako boluje od šećerne bolesti te zatražio ispitivanje haškog pritvora Ujedinjenih naroda (UN) zbog „velikog broja malignih bolesti među pritvorenicima“.

U svom obraćanju haškim sucima optuženi je ponovio svoje strahove da UN-ov pritvor u Haagu izaziva rak te zatražio istragu kako bi se njegove sumnje provjerile budući „da je stigao u pritvor primjernog zdravlja“, a koje je sad narušeno.

„Sistem ima nešto u sebi što je dovelo do ovakvog razvoja događaja i daj Bože da ne bude ni jednog maligniteta, ali ništa ne upućuje da neće biti. Čudi me da nitko nije ništa poduzeo. Nitko to nije namjerno uradio, ali neki faktor u okolici je doveo do ovoga“, izjavio je Karadžić podsjećajući na smrti koje su se dogodile u pritvoru, kao i da je 11 pritvorenika oboljelo od malignih bolesti (karcinoma).

„Je li građevinski materijal ili nešto drugo treba ispitati. Sistem treba također mijenjati budući da ima nešto u sebi što je dovelo do ovakvih događaja“, naveo je izražavajući „svoje čuđenje jer nitko nije ništa poduzeo“ u vezi toga, optuživši da mu je pritvor„ izazvao metabolički simbol“ zbog loše hrane koja se prigrijava u mikrovalnim pećnicama.

Potvrdio je da je koristio lijekove za bolove što mu je izazvalo bolove u želucu te da zbog toga nije ni primijetio upalu žučne vrećice, koju je operirao nakon pretrage gdje je upućen po nalogu sudaca.

Podsjetimo, zbog tumora na mozgu optuženog bivšeg premijera tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića prekinuto je početkom ove godine zadnje haško suđenje, vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj je pušten na privremenu slobodu zbog karcinoma jetre, dok je nedavno u portugalskom zatvoru preminuo od raka pluća general Vojske Jugoslavije Mile Mrkšić.

Karadžić čeka u pritvoru prvostupanjsku presudu po 11 točaka optužnice zbog zločina srpskih snaga u Bosni i Hercegovini (genocid u općinama 1992.godine, progone, teror nad Sarajlijama (1992-1995), genocid u Srebrenici i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce 1995.godine). Prvostupanjska presuda se očekuje krajem ove godine, nakon čega se očekuje i žalbeni postupak.

Šećerna bolest trenutno pod kontrolom

S druge strane Karadžić je Vijeće obavijestio da se dobro osjeća unatoč nedavnoj operaciji žuči, kao i da mu zbog šećerne bolesti stanje nije trenutno pogoršano, napominjući da se treba i dalje intenzivno liječiti kako se stanje ne bi pokvarilo.

„Vijeće je zadovoljno što je Vaše stanje dobro i da se dobro oporavljate od operacije. Vi ne tražite konkretno pravno sredstvo pa ću ponoviti ono što smo rekli u nalogu (za statusnom konferencijom) – Vaše nam je zdravlje bitno, ali pitanja koje ste Vi iznijeli ne spadaju u domenu Vijeća. Vi ih možete iznijeti Tajniku suda“, zaključio je predsjedavajući sudac O Gon Kwon.

Suci su napomenuli da nisu na vrijeme saznali da je optuženi imao problema sa žuči te da ih u slučaju ponovnih zdravstvenih problema obavijesti o tome što prije.

„Učinio sam sve prije uznemiravanja Vijeća, ali pravila su dizajnirana vjerovatno za neku drugu populaciju i nisam imao uspjeha u alarmiranju viših instanci“, odvratio je Karadžić potvrđujući sucima kako je smršavio, ne samo zbog bolesti i operacije, već i zbog većeg kretanja (šetnje i tenisa) za koje ima vremena nakon završetka prvostupanjskog suđenja.

Osim na sumnje u ispravnost pritvora Karadžić se požalio i kako mu još nije odobrena pasivna kutija za hlađenje hrane te da ne vidi razloge – zašto se mali hladnjaci ne mogu dostaviti pritvorenicima.

„Mnogi od nas su vegetarijanci ili poste u sklopu kršćanskog posta, a nabava povrća je premala“, pojasnio je Karadžić tražeći ponovno „da se ispita i isljuči mogućnost za takav galopirajući nastup maligniteta“ jer je po njegovom mišljenju neuobičajeno da veliki postotak pritvorenika od toga oboljeva.

VIDEO LINK: Karadžićeva statusna konferencija

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG