Dostupni linkovi

Karadžić odustao od svjedočenja kao zadnji svjedok obrane


Radovan Karadžić na suđenju u Hagu
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić je tijekom izvođenja dokaza ispitao 238 svjedoka, a kao zadnji je trebao dati iskaz upravo on i to u trajanju od 16 sati, nakon čega bi ga unakrsno ispitivalo haško tužiteljstvo.

No od toga je odustao u četvrtak, nakon kraće rasprave sa sucima o načinu na koji bi trebao svjedočiti. Iako je predsjedavajući sudac O Gon Kwon potom izdao nalog o završetku postupka obrane, s Haškog suda (ICTY) su potvrdili da u ovom trenutku nije do kraja poznato hoće li svjedočiti još jedan predviđeni svjedok idući mjesec.

Strane u postupku će se ponovno sastati 3.ožujka ove godine.

Nakon toga i kraće pauze u suđenju koje traje od 2009.godine, očekuje se izvođenje zadnjih riječi strana u postupku za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini. Potom će se suci povući kako bi donijeli prvostupanjsku presudu, prema dosadašnjoj praksi – unutar godine dana.

Svjedok obrane suočen sa zločinima u Omarskoj

Kao, za sada, zadnji svjedok obrane - dvodnevni iskaz je u četvrtak dovršio Momčilo Gruban, vođa jedne od straža u logoru Omarska 1992.godine, koji je zbog zapovjedne odgovornosti za ubojstva i zlostavljanja zatočenih Bošnjaka i Hrvata osuđen na sudu u Bosni i Hercegovini na 7 godina zatvora.

I ovom prilikom, kao i na svom suđenju, Gruban je poricao svoju odgovornost za zločine u logoru kroz koji je prošlo više tisuća ljudi.

Nakon što je Karadžiću potvrdio njegovu tezu obrane – kako je na tisuće stanovnika Prijedora zatočeno u logore zbog sumnje u njihove oružane aktivnosti, tužiteljstvo je suočilo Grubana s nizom dokaza koji pokazuju da se to dogodilo samo zbog njihove nacionalnosti.

Tužiteljstvo je pri tom podsjetilo na niz zločina počinjenih sa ciljem uništenja i poniženja logoraša, pogotovo najistaknutijih i najobrazovanijih ljudi u zajednici koji su se u logoru prvi našli na meti. Prema haškom tužiteljstvu u Prijedoru je progon nesrpskog stanovništva 1992.godine, nakon što su vlasti bosanskih Srba preuzele vlast – dosegnuo razmjere genocida.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:55 0:00
Direktan link

Tužiteljica Ann Sutherland pročitala je pri tom niz iskaza i navela brojne žrtve brutalnih premlaćivanja, kao i silovanja, za što je Gruban poricao svoju odgovornost.

„Vi ste znali za silovanja u logoru?“, upitala je tužiteljica svjedoka obrane.
„Ne, u mojoj smjeni nije bilo. To bi osudio svaki normalan. Nisam imao o tome saznanja.“, branio se Gruban dodajući da je ćelija sa ženama imala posebnog stražara kako bi se spriječilo njihovo zlostavljanje, koje se prema iskazima preživjelih žrtava redovno događalo.

Svjedok: danas bilo tko govori o genocidu

Gruban je osporavao i da su se premlaćivanja i ubojstva zatočenika događala sistematski protiveći se tvrdnji tužiteljstva da se u Prijedoru dogodio genocid, za što se Karadžić tereti po zapovjednoj odgovornosti.

„Protiv sam genocida kao pojma.“, naveo je ne slažući se s optužbama da se to dogodilo u Prijedoru.

„I u Vašem pritvoru umiru ljudi, a kamoli ne u Omarskoj?“, branio se svjedok, tvrdeći da je uloga stražara bila samo da odvedu zatočenike iz ćelija do njihovih isljednika, ne prihvaćajući odgovornost u vezi toga što se s njima poslije događalo.

Nakon što je suočen s video snimkama logora Omarska iz 1992.godine u kojem se vide izgladnjeli i smrtno uplašeni zatočenici, Gruban je izjavio – kako se na njime ne može vidjeti da su oni tamo pod nekom prisilom.

VIDEO LINK: Snimci stranih medija Omarske prikazani u sudnici
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG